Koronavírus: súlyosbodik a járvány a briteknél

Egy nap alatt 569 fővel emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés nagy-britanniai halálos áldozatainak száma - jelentette be csütörtök délután a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS).

Három országnak sikerült féken tartania a koronavírust. Mi a titkuk? Részletek itt.

Mindeddig összesen 2921 életet követelt a járvány Nagy-Britanniában. Csütörtök délelőttig 33 ezer 718-ra emelkedett azok száma, akik szervezetében kimutatták az új koronavírust (SARS-CoV-2). Mindehhez csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek el. A brit kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.

London, Egyesült Királyság, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2
Vásárlók biztonságos távolságra sorakoznak egymástól egy londoni üzlet előtt március 26-án. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia, bár ő már felépült, valamint egyhetes karanténidőszaka is véget ért. Szintén fertőzött Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.

Johnson teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta Downing Street-i rezidenciáján. Az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken érne véget. Hivatalának szóvivője ugyanakkor csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.

Alig néhány nap alatt alakítottak át egy rendezvényközpontot karanténkórházzá Londonban. A rapid munkálatokról az nlc.hu cikkében olvashat bővebben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció