Koronavírus: stabilizálódott a járvány Franciaországban

Egyes adatok a koronavírus-járvány stabilizálódására utalnak Franciaországban, a tetőzést azonban még nem érte el az ország - jelentette be Olivier Véran egészségügyi miniszter.

Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után hétfőn ismét jelentősen emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma és elérte a 8911-et. Kórházban 605-en vesztették életüket, az idősotthonokban pedig 228 áldozatot szedett a vírus. A kórházi intenzív osztályokra azonban már csak 94 új beteg érkezett, ami a legalacsonyabb szám a kijárási korlátozások március 17-ei életbe lépése óta, és ez a koronavírus-járvány stabilizálódására utal - mondta az egészségügyi miniszter. Kiemelte ugyanakkor, hogy a járvány erősödésének még nincs vége. Franciaországban eddig csaknem 99 ezren fertőződtek meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország. koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország. koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok

Fontos a kijárási korlátozások betartása

A miniszter ismételten azt kérte a franciáktól, hogy továbbra is tartsák be a kijárási korlátozásokat, amelyeknek hatása már érezhető az ország azon részeiben, ahol a koronavírus erősen jelen van. "Még nincs vége, nagyon nagy a nyomás a kórházakon, és ezért meggyőződésem, hogy a karanténnak folytatódnia kell. Továbbra is mindenki maradjon otthon" - fogalmazott.

Koronavírus: ennyi embernek kellene otthon maradni - részletek korábbi cikkünkben!

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség is lesz rájuk a koronavírus elleni sikeres küzdelem érdekében. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére. A korlátozások értelmében a lakhely elhagyása munkahelyre való eljutás, valamint naponta egyszer létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából lehetséges.

Tesztelik az idősotthonok lakóit

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az idősotthokban - ahol a koronavírus-járvány kezdete óta már csaknem 2500-an vesztették életüket - széleskörű tesztelést indít a tárca. Amint egy intézményben legalább egy igazolt fertőzöttet regisztrálnak, minden bentlakónál és minden gondozónál elvégzik a koronavírus-tesztet, és házon belül elkülönítik azokat, akiknek a tesztje pozitív. Ennek célja, hogy megakadályozzák a betegség más dolgozókra vagy lakókra való átterjedését.

Párizsban szerdától tilos nappal sportolni

A párizsi prefektúra a fentieken túl ma bejelentette azt is, hogy a rendőrség a párizsi főpolgármesterrel egyetértésben korlátozza a napközbeni kijárást, s szerdától az egyéni sporttevékenység végzése napközben tilos lesz a fővárosban. Este 7 óra és reggel 10 óra között viszont, amikor kevesebben vannak az utcákon, továbbra is engedélyezett marad. A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a napközben az utcán sportolókat szigorúan meg fogják bírságolni.

Nem biztos, hogy elég a 14 napos karantén a koronavírus ellen - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció