Koronavírus: rengetegen elmenekültek Párizsból

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások kezdete óta a lakosság száma negyedével, csaknem 600 ezerrel csökkent Párizsban - derült ki egy új tanulmányból.

Olaszországban az elmúlt öt napban senkit sem kellett intenzív osztályra szállítani COVID-19 megbetegedés miatt. Részletek itt.

A drasztikus csökkenés kétharmadát azok az emberek adják, akiknek nem a francia fővárosban van az állandó lakhelyük, és akik nagy része a március 17-én életbe lépett karantén előtt elhagyta a várost. Jelentős részük diák, akik albérletben vagy kollégiumban laknak a fővárosban, de sok külföldi is hazautazott, illetve a szállodák is konganak az ürességtől jelenleg, miután a járványhelyzet okán turisták egyáltalán nincsenek a városban.

koronavírus, COVID-19, Párizs, Franciaország
Edző nő a forgalommentes párizsi Rivoli utcán április 5-én. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

A csökkenés fennmaradó egyharmadát azok a párizsiak adják, akik vidéki házaikba menekültek el a karantén idejére. Számuk csaknem 200 ezerre tehető, ami a párizsi körgyűrűn belül élők 12 százalékát jelenti. A becsléseket a francia statisztikai hivatal, az Insee végezte el az egyik legjelentősebb mobiltelefon-szolgáltatótól származó névtelen adatok alapján. A párizsi lakosok közül a legtöbben a fővárostól gépkocsival vagy vonattal két óra alatt elérhető Normandiába, Bretagne-ba, Burgundiába, illetve az ország középső részére és más Atlanti-óceán parti megyékbe távoztak, ahol általában a párizsiak nyaralói találhatók.

Az Insee azt is jelezte, hogy egy másik tömeges lakossági mozgás is történt az elmúlt hónapban, amikor még a karantén kihirdetése előtt, március 15-én bezártak a síparadicsomok. Ekkor a hegyvidéki megyék teljesen kiürültek, az Alpok megyéinek lakossága 38-43 százalékkal csökkent, a Pireneusokból az emberek 8-9 százaléka ment el. A tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a franciák nagy része fizikailag jelenleg ugyanazon a helyen van, ahol általában él, a 67 millió lakosú országban mintegy másfélmillióan töltik a karantént nem az állandó lakhelyükön. Kizárólag Párizsban és a fővárosi agglomerációban csökkent a lakosság száma.

Dániában újranyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó osztályai - a hírt teljes egészében az nlc.hu oldalán olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső