Koronavírus: novemberben volt az első beteg?

Egy hongkongi lap információi szerint jóval korábbra vezethető vissza az első koronavírusos megbetegedés, mint eddig gondoltuk.

A világ csak januárban értesült a Vuhanban kitört koronavírus-járványról, köszönhetően annak, hogy a kínai hatóságok sokáig igyekeztek titkolni, mennyire súlyos a helyzet. Korábbi adatok szerint decemberben fedezték fel az első fertőzötteket, de a South China Morning Post című hongkongi lap mai cikke alapján úgy tűnik, egészen november közepéig visszanyúlik a járvány kezdete.

A koronavírus eredete: miért éppen Ázsia? Ha végig gondoljuk, hogy az utóbbi években milyen jelentősebb járványoknak voltunk a tanúi, akkor ezek szinte mindegyike Ázsiából vagy Afrikából eredt. Vajon mi az oka, hogy éppen ezekben a térségekben jelennek meg az emberekre is veszélyes fertőző betegségek? Az aggasztó választ itt olvashatja.

A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig minden nap 1 és 5 között volt az új fertőzöttek száma. December 17-én regisztráltak először kétszámjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül, december 20-ára pedig már 60 esetet tartottak számon.

2019 végéig 200-nál is több koronavírusos beteg

Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa december 27-én közölte a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában afertőzésokával. 2019 utolsó napjáig 266 fertőzöttről tudtak, majd 2020 január 1-jén már 381 esetet regisztráltak. A vuhani egészségügyi hatóságok ezzel szemben január 11-én még csupán 41 fertőzöttet jelentettek hivatalosan. A novemberben diagnosztizált első kilenc fertőzött - négy férfi és öt nő - közül pedig egyik pácienst sem jelölték meg, mint nulladik fertőzöttet. Természetesen lehetséges, hogy még korábbi esetek is voltak, csupán egyelőre az ő kilétüket továbbra is homály fedi.

Koronavírusos beteget vizsgálnak a vuhani egyetemi kórház intenzív osztályán. Fotó: Getty Images
Koronavírusos beteget vizsgálnak a vuhani egyetemi kórház intenzív osztályán. Fotó: Getty Images

Aj Fen, a Vuhani Központi Kórház orvosa az elsők között volt, aki megpróbált hírt adni az új vírus felbukkanásáról. Az orvos arról beszélt, hogy a kórházban december 16-án diagnosztizáltak egy beteget, egy korábban ismeretlen koronavírus okozta fertőzéssel. Más orvosok beszámolója alapján úgy tűnik, hogy Vuhanban az egészségügyi dolgozók december végén értesültek az új koronavírus megjelenéséről, de azt az utasítást kapták, hogy ne adjanak ki semmilyen információt a nyilvánosságnak.

Kínában próbál mentegetőzni

Kínát többen vádolták azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járványt, és emiatt túl későn vezetett be óvintézkedéseket, hátráltatva a többi ország előkészületeit. Kínai oldalról ezzel szemben az utóbbi hetekben több olyan nyilatkozat hangzott el, amelyek megkérdőjelezik az ország felelősségét. Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő a Twitteren tett közzé egy videót, amelyben az amerikai járványügyi központ igazgatója az amerikai kongresszus előtt kijelenti, hogy egyes haláleseteket, amelyeket korábban az influenzának tulajdonítottak, utólagos vizsgálatok alapján az új koronavírus okozott az Egyesült Államokban.

Csao a videóhoz mellékelt bejegyzésében magyarázatot és átláthatóságot követel az Egyesült Államoktól, és hozzáfűzi: "akár az amerikai hadsereg is lehetett az, aki behozta a járványt Vuhanba". Egyes, a kínai közösségi oldalakon terjedő elméletek szerint az új koronavírust az októberben, Vuhanban megrendezett Katonai Világjátékokon részt vevő amerikai csapat hozhatta be a városba. Csung Nan-san, Kína vezető légzőszervi szakértője pedig a múlt hónapban tett olyan kijelentést, miszerint nem igazolt, hogy az új koronavírus Kínából származik.

Mostanra egyébként úgy tűnik, Kínában lecsillapodott a járvány. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteki jelentése szerint csütörtök éjfélig már csupán 5 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak a 11 millió lakosú Vuhanban, ahol már második napja 10 alatti a napi új esetek száma. Hupej tartomány többi részén nyolc napja nem jelentettek egyetlen új fertőzöttet sem. Az ország többi részén 3 újabb esetet regisztráltak, és a páciensek mind külföldön fertőződtek meg, majd utaztak Kínába. Az ország szárazföldi részén csütörtök éjfélig a járvány 80 813 fertőzéshez és 3176 halálesethez vezetett. A gyógyultak száma meghaladja a 64 ezret, miközben jelenleg még több mint 13 ezren állnak kezelés alatt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: