Koronavírus: nemcsak a légzőszerveket támadja

Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet. Erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió, de a The Washington Post című napilap is foglalkozott a témával a napokban.

A kutatókat és gyakorló orvosokat megszólaltató riportjában - a kaliforniai, floridai, massachusettsi és New York-i tapasztalatokat összegezve - a CNN arról tudósított, hogy az új típusú koronavírus a tüdő mellett a vesét, a szívet, az agyat és a központi idegrendszert is károsítja, így akár több létfontosságú szerv együttes leállását is előidézheti.

Nemcsak a tüdőre fontos odafigyelni

Az orvosok sokáig csak arra összpontosítottak, hogy a koronavírus kiváltotta tüdő-, illetve légúti gyulladásokat kezeljék. De az elmúlt hetekben rá kellett jönniük, hogy azok is szenvedhetnek Covid-19-ben, akik nem lázasak, nem köhögnek és légszomjuk sincs. "Nagyon zavaros a kép, jó időbe telhet, míg tisztán látunk majd" - fogalmazott Scott Brakenridge, a floridai egyetemi kórház sebészprofesszora. Mint mondta, a vírusfertőzés miatt a szervezetben vérrögök is kialakulhatnak: a betegek 20-50 százalékát ennek következtében veszítik el.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szövődmények, koronavírus tüdő, koronavírus szív, koronavírus vese, koronavírus központi idegrendszer, koronavírus gyerekek, COVID-19
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szövődmények, koronavírus tüdő, koronavírus szív, koronavírus vese, koronavírus központi idegrendszer, koronavírus gyerekek, COVID-19

A koronavírus olyan mértékű gyulladásokat okoz a szervezetben, hogy a beteg életét veszélyeztető trombózisok alakulnak ki - hívta fel a figyelmet Sean Wengerter is, aki szintén sebészorvosként dolgozik New York államban. De a CNN megszólaltatta a Los Angelesben lévő Cedars-Sinai kórházközpont egyik patológusát, Oren Friedmant is, aki szerint az egészen fiatal, gyermekkorú pácienseknél is vérrögök okozzák a halált.

Veszélyben az egész szervezet

Koronavírus: a gyerekeknél Kawasaki-kórt okoz? Kattintson a válaszért!

A héten a The Washington Post is terjedelmes riportot közölt arról, hogy az új típusú koronavírus - a korábbi ismeretekkel ellentétben - az egész szervezetet megtámadhatja. A lapnak David Reich, a New York városában lévő Mount Sinai kórház orvos-igazgatója azt nyilatkozta, hogy eddigi tapasztalatai szerint a kórokozó megtámadja a szívet és az izmokat, valamint károsítja az idegrendszert, megszüntetve a szaglás és az ízlelés képességét. A vesét pedig oly mértékben tönkre teheti, hogy egyes kórházakban már nem elég a dialízis-berendezés sem. Illetve ő is megerősítette, hogy a vírus vérrögképződést, és ezzel hirtelen szívhalált vagy stroke-ot okoz.

A gyerekek sincsenek biztonságban

A koronavírus okozta betegség nagyon gyakran mindenféle tünet nélkül jelentkezik, ám néhány napi tünetmentesség után szinte azonnal összeomolhat a tüdő vagy a szív működése - vélik az orvosok. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyerekek is veszélyben vannak: New Yorkban például az elmúlt napokban 73 kisgyermek betegedett meg súlyosan, a múlt héten pedig hárman meghaltak a Covid-19 szövődményeiben - köztük egy ötéves kisfiú is. Mindegyiküknél a vérerek tágulatával és gyulladásával járó Kawasaki-kórt diagnosztizálták, mint a koronavírus-fertőzés egyik szövődményét.

Az optimista forgatókönyv szerint egy év múlva jöhet a korona-vakcina - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció