Koronavírus: nehéz hetek várnak a spanyolokra

Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 180 ezer, a halálos áldozatoké pedig a 19 ezer főt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Csütörtökig meghaladta a 2 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Részletek itt.

Az elmúlt 24 órában 5183 új esetet azonosítottak, 89-cel többet, mint egy nappal korábban. A vizsgálatok eddig 182 816 páciensnél igazolták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzést. Az elhunytak száma 551-gyel emelkedett egy nap alatt, így immár összesen 19 130 a spanyolországi járvány halálos áldozatainak száma. A fertőzöttek közül 3944 embert nyilvánítottak egészségesnek az elmúlt egy nap során, így a gyógyultak száma elérte a 74797-et.

koronavírus, COVID-19, Spanyolország
Koronavírus-fertőzésben elhunyt ember holttestét teszik koporsóba Barcelonában április 14-én. Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

Enyhült az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, de még nehéz hetek vannak hátra - fogalmazott Salvador Illa egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának ülésén. Mint elmondta, a járvány terjedésének lassulása jelzi, jó az irány, de még mindig óvatosnak kell lenni, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzéshullám. Ennek érdekében folyamatosan növelik a szűrési kapacitásokat: afertőzésmegállapítására elvégzett PCR-vizsgálatok száma naponta már 40-47 ezer között van.

A katalán kormány szerint a minisztérium által ismertetett adatokhoz képest jóval magasabb lehet a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is az országban. A helyi temetkezési vállalatoktól kapott információkra hivatkozva a katalán vezetés azt állítja: a Katalóniában eddig regisztrált 3855 halálos áldozat helyett több mint hétezer elhunyt lehet. A különbség az idősotthonokban, a különböző szociális intézményekben, illetve az otthon elhunytak számából keletkezik, akik nincsenek benne a statisztákban.

Spanyolországban egy hónapja rendeltek el szükségállapotot, ami egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható. A kormány várakozásai szerint, ha a vírus terjedése továbbra is megfelelő mértékben csökken, akkor elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a jelenlegi korlátozó intézkedéseken.

Mi a teendő, ha valaki elveszíti az állását a járványhelyzetben? A témáról részletesen az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)