Koronavírus: négy napja nincs új horvát fertőzött

Horvátországban negyedik napja nincs új koronavírus-fertőzött, Szlovéniában már minden általános iskolás diák visszatérhetett az iskolapadba, Ausztria pedig mától megszüntetette a határellenőrzéseket hét határszakaszon.

Mutatjuk, jelenleg milyen a koronavírus-helyzet a Magyarországot környező országokban.

Horvátország

Horvátországban az elmúlt 24 órában sem fertőződött meg senki, és nem regisztráltak új halálesetet sem. Így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Az országban negyedik napja nincs új fertőzött. Az első horvát koronavírusos eset felfedezése óta 2095 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az aktív fertőzöttek közül 17-en vannak kórházban, 4-en művi lélegeztetésre szorulnak. Zágráb április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot. Múlt csütörtökön teljesen megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt is, hogy megpróbálja megmenteni a turizmus ágazatát, amelyet a koronavírus-járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozott.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Horvátország, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szerbia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia

Szlovénia

Koronavírus: egy egész osztály karanténba került Szlovéniában - kattintson a részletekért!

Szlovéniában május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-étől pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint hétfőtől a negyedikesek és ötödikesek, szerdától pedig már hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok is járhatnak iskolába, összesen 190 ezer diák. A tanulóknak nem kell maszkot viselniük, a tanároknak azonban ajánlott. A napokban derült ki az is, hogy az egyik szlovén iskolában egy teljes osztályt helyeztek karantén alá, miután az egyik kisfiúról kiderült, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal. Ő az édesanyjától kapta el a fertőzést, a nőt pedig egy Németországból hazatért rokon fertőzte meg. Az országban egyébként eddig 1477 igazolt esetről és 109 áldozatról tudnak.

Ausztria

A mai napon megszüntette Ausztria a határellenőrzéseket, egyedül az osztrák-olasz határon tartják fenn továbbra is az intézkedést. A Németországgal, Liechtensteinnel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határszakaszokon tehát megszűnik a karanténkötelezettség és nem végeznek koronavírustesztet, Olaszország esetében azonban a járványhelyzet még nem teszi lehetővé ezeket a lépéseket. Ausztriából eddig 16805 koronavírus-fertőzöttről és 670 halálesetről adtak hírt.

Ukrajna

Ukrajnában már nem ilyen fényes a helyzet, az országban ugyanis az elmúlt 24 órában minden eddiginél több új koronavírusos esetet regisztráltak. Az elmúlt napon 588 új fertőzöttet találtak, így az eddig igazolt betegek száma meghaladta a 25 ezret. Emellett újabb 12 személy halt bele a COVID-19 okozta szövődményekbe, így a járvány ukrán áldozatainak száma 747-re emelkedett. Kárpátalján az elmúlt napon 21 ember kapta el a fertőzést, hárman közülük egészségügyi dolgozók. A Magyarországgal határos megyében eddig 1257 fertőzöttről tudnak, kö 285 egészségügyi dolgozó és 79 gyerek van a fertőzöttek között.

Szerbia

Szerbia pedig tovább enyhít, az ország már az ideiglenes járványkórházakat is bezárta. A szerbek eddig 11523 koronavírusos esetet és 245 elhunytat jelentettek. A járványügyi szakemberek szerint itt az ideje az összes korlátozás feloldásának. Úgy vélik, a szerbiai állampolgárok felelősségteljesen viselkedtek, ezért nincs szükség további tiltásokra.

Szlovákia 1526 koronavírus-fertőzöttről és 28 halottról, Románia pedig 19907 megbetegedésről és 1299 halálesetről adott hírt csütörtökig.

Karanténban egy Görögországba tartó repülő összes utasa - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció