Koronavírus: nagy a baj a francia idősotthonokban

Franciaországban 24 óra alatt 471-gyel 4503-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházban meghalt áldozatainak száma - közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse. Emellett az idősotthonokban legalább 884-en vesztették életüket a járvány kezdete óta. Ezzel Franciaországban már 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

Az idősotthonokból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, ezért ezt az adatot óvatosan kell kezelni, és nehéz európai összehasonlításban értékelni - emelte ki Jérome Salomon. A 10600 francia intézmény közül eddig 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia közül már 14638-an fertőződtek meg, és eddig 884 olyan áldozatot tartanak számon, aki feltehetően a koronavírus következtében halt meg az otthonokban. Az egészségügyi hatóságok mostanáig csak a kórházakban elhunytakról közöltek adatokat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus halálesetek, koronavírus idősek, koronavírus Franciaország
Szájmaszkot viselő járókelők Párizsban. Fotó: Getty Images

Több mint 6 ezren vannak súlyos állapotban

Jelenleg több mint 26 ezer koronavírusos beteget ápolnak a francia kórházakban, közülük mintegy 6400-an fekszenek intenzív osztályon. A súlyos betegek száma továbbra is meghaladja a francia kórházaknak a járvány előtti kapacitásait, ami 5 ezer intenzív ágy volt. A nem sürgős műtétek elnapolásával és a sürgősségi osztályok átalakításával azonban jelenleg mintegy 9 ezer intenzív ágy áll rendelkezésre országszerte, és folyamatosak az egészségügyi evakuálások a párizsi régió kórházaiból. Március 18-a óta 344 súlyos, de stabil koronavírusos beteget szállítottak el a keleti országrészből és a fővárosból a kevésbé leterhelt régiók intézményeibe. A héten még 150 evakuálást terveznek az egészségügyi hatóságok.

Piacot alakítanak át halottasházzá

Koronavírus: több mint 1 millió beteg világszerte - olvassa el a részletek!

A párizsi prefektúra bejelentette, hogy Európa legnagyobb piacának, a Párizs közeli Rungisnak az egyik épületét átmenetileg átalakítják egy nagy kapacitású halottasházzá a Párizsban és környékén elhunytak számára. Azonban nem ez az első alkalom, hogy a piac egyik 4 ezer négyzetméteres és 5 fokos átlaghőmérsékletű csarnokában holttesteket helyeznek el. 2003 augusztusában, amikor a kánikula mintegy 15 ezer áldozatot szedett Franciaországban, a rungisi hűtőcsarnokba szállították a párizsi elhunytakat. Franciaországban egyénként továbbra is a Párizs körüli Ile-de-France régiót sújtja a leginkább a koronavírus-járvány. Itt már 16 ezer fertőzöttet és csaknem 1500 halottat regisztráltak. Március 1-je óta ugyanakkor már több mint 12 ezren távoztak gyógyultan a kórházakból, közülük 1493-an az elmúlt 24 órában.

Franciaország csütörtökön az Európai Bizottságnak jelezte, hogy október 30-áig meghosszabbítja a terrorfenyegettség miatt több mint négy éve érvényben lévő határellenőrzést, de ezúttal elsősorban a koronavírus-járvány veszélye miatt.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)