Koronavírus: nagy a baj a francia idősotthonokban

Franciaországban 24 óra alatt 471-gyel 4503-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházban meghalt áldozatainak száma - közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse. Emellett az idősotthonokban legalább 884-en vesztették életüket a járvány kezdete óta. Ezzel Franciaországban már 5300 fölé emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

Az idősotthonokból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, ezért ezt az adatot óvatosan kell kezelni, és nehéz európai összehasonlításban értékelni - emelte ki Jérome Salomon. A 10600 francia intézmény közül eddig 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia közül már 14638-an fertőződtek meg, és eddig 884 olyan áldozatot tartanak számon, aki feltehetően a koronavírus következtében halt meg az otthonokban. Az egészségügyi hatóságok mostanáig csak a kórházakban elhunytakról közöltek adatokat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus halálesetek, koronavírus idősek, koronavírus Franciaország
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus halálesetek, koronavírus idősek, koronavírus Franciaország

Több mint 6 ezren vannak súlyos állapotban

Jelenleg több mint 26 ezer koronavírusos beteget ápolnak a francia kórházakban, közülük mintegy 6400-an fekszenek intenzív osztályon. A súlyos betegek száma továbbra is meghaladja a francia kórházaknak a járvány előtti kapacitásait, ami 5 ezer intenzív ágy volt. A nem sürgős műtétek elnapolásával és a sürgősségi osztályok átalakításával azonban jelenleg mintegy 9 ezer intenzív ágy áll rendelkezésre országszerte, és folyamatosak az egészségügyi evakuálások a párizsi régió kórházaiból. Március 18-a óta 344 súlyos, de stabil koronavírusos beteget szállítottak el a keleti országrészből és a fővárosból a kevésbé leterhelt régiók intézményeibe. A héten még 150 evakuálást terveznek az egészségügyi hatóságok.

Piacot alakítanak át halottasházzá

Koronavírus: több mint 1 millió beteg világszerte - olvassa el a részletek!

A párizsi prefektúra bejelentette, hogy Európa legnagyobb piacának, a Párizs közeli Rungisnak az egyik épületét átmenetileg átalakítják egy nagy kapacitású halottasházzá a Párizsban és környékén elhunytak számára. Azonban nem ez az első alkalom, hogy a piac egyik 4 ezer négyzetméteres és 5 fokos átlaghőmérsékletű csarnokában holttesteket helyeznek el. 2003 augusztusában, amikor a kánikula mintegy 15 ezer áldozatot szedett Franciaországban, a rungisi hűtőcsarnokba szállították a párizsi elhunytakat. Franciaországban egyénként továbbra is a Párizs körüli Ile-de-France régiót sújtja a leginkább a koronavírus-járvány. Itt már 16 ezer fertőzöttet és csaknem 1500 halottat regisztráltak. Március 1-je óta ugyanakkor már több mint 12 ezren távoztak gyógyultan a kórházakból, közülük 1493-an az elmúlt 24 órában.

Franciaország csütörtökön az Európai Bizottságnak jelezte, hogy október 30-áig meghosszabbítja a terrorfenyegettség miatt több mint négy éve érvényben lévő határellenőrzést, de ezúttal elsősorban a koronavírus-járvány veszélye miatt.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés