Koronavírus: most a fiatalokra veszélyesebb

A Magyarországon is egyre gyorsabban terjedő brit mutáns miatt már a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb arányban kerül kórházba.

A koronavírus brit mutációjának hazai terjedésével nemcsak a betegszám emelkedik, de a kórházi ápolásra szorulók átlagéletkora is csökken - számolt be az RTL Híradó. A csatorna kérdésére Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője úgy nyilatkozott: most jóval fiatalabbak kerülnek kórházba, mint az első két hullám ideje alatt.

Koronavírus: ennyivel terjed gyorsabban a brit mutáns A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb, mint az eredeti új típusú koronavírusnak. Míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, addig a brit mutánssal fertőzöttek négy másik személyt is megtudnak fertőzni - mondta el néhány napja Müller Cecília országos tisztifőorvos. Kattintson a részletekért!

A brit mutáns a fiatalabb korosztályra is veszélyesebb

Az infektológus szerint a fekvőbeteg-osztályra került legutolsó tíz beteg mindegyike az ötvenes korosztályhoz tartozik, ez pedig jelentősen eltér az eddig tapasztaltaktól, amikor többnyire 70-90 közötti emberek szorultak kórházi ellátásra. "Úgy tűnik, hogy az angol mutáns a fiatalabb korosztályt támadja meg úgy, hogy azok kórházba is kerülhetnek" - mondta el Szlávik János.

A fiatalabb korosztályra is veszélyesebb a brit mutáns. Fotó: Getty Images
A fiatalabb korosztályra is veszélyesebb a brit mutáns. Fotó: Getty Images

A koronavirus.gov.hu oldal legfrissebb, hétfő délelőtti adatai szerint az elmúlt 24 órában 4326 új koronavírus-fertőzöttet és 84 újabb áldozatot regisztráltak Magyarországon. A statisztikák az elmúlt két hétben kezdtek látványosan romlani, a február első hetében mért fertőzöttszám a hónap végére a háromszorosára emelkedett. Szintén sokat nőtt a kórházban ápolt betegek száma, és lélegeztetőgépre is egyre többen kerülnek.

Az első kutatások szerint a koronavírus nemrég azonosított új mutációja, a brit variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változat. Hogy miért jelenthet nagyobb veszélyt ez a változat, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: