Koronavírus: minden korosztály kaphat AstraZeneca-vakcinát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint az oltóanyag alkalmazásának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint az elmúlt hétvégén számos téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban.

Több az előnye a lehetséges kockázatokhoz képest

Nem mindenkinek ajánlott az az AstraZeneca 2. dózisa Elképzelhető az összefüggés az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Részletek.

Az Európai Gyógyszerügynökség Marco Cavaleri, a szervezet oltásstratégiai vezetője álláspontját erősíti meg, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében. Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor arról tájékoztatott, hogy a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére számos sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket.

AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit. Fotó: Getty Images
AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit. Fotó: Getty Images

Az EMA felkérte a nemzetközi sajtóorgánumokat, hogy a korrekt és tényeken alapuló tájékoztatás érdekében a téves információkat tartalmazó cikkeket frissítsék, hogy azok az ügynökség változatlan álláspontját tükrözzék a Vaxzevriával kapcsolatban "Amennyiben az ajánlásaink megváltoznak, testületünk átlátható módon fogja közölni azt a médiával és a nyilvánossággal, az újságírókat pedig arra biztatjuk, hogy minden új információért keressék fel honlapunkat" - közölte az uniós ügynökség.

Egy nemrégiben készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a COVID-19-ben szenvedőknél megnő a kockázata annak, hogy a fertőzés kezdeti fázisa után új egészségügyi probléma üti fel a fejét. Kattintson a részletekért.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: