Koronavírus: mennyire biztonságos strandra menni?

A strandok újranyitásával sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos dolog manapság a fürdők felkeresése. Kell-e aggódnunk a fertőzésveszélytől, vagy nyugodtan pancsolhatunk kedvünkre?

Május elejétől vidéken feloldották a strandokra vonatkozó korlátozásokat, május 18-tól pedig Budapesten is kinyithatnak a fürdők. És bár sajnos nincs igazán strandidő, fokozatosan egyre több strand fogad már vendégeket - egyelőre a járványügyi szabályoknak megfelelően kizárólag szabadtéri medencékben és a megfelelő távolságtartásra ügyelve.

Tudjuk, hol nem nyaral idén nyáron Míg néhány, az utazók által kedvelt ország akkor is kinyitja határait, ha ott korábban hatalmas pusztítást végzett a koronavírus-járvány, addig vannak olyan kedvelt célpontok, amik eddig viszonylag "kevéssel" megúszták, mégis elzárkóznak a turisták elől. Korábbi cikkünkben összegeztük, mire számíthat az, aki idén nyáron külföldi utazást tervez.

Fontos tudni, hogy a medencékre vonatkozó megkötésnek nem a vízminőséghez van köze. Ernest Blatchley, a WebMD portál által megkérdezett szakértő elmagyarázta, hogy a zárt térben összezsúfolódó emberek, a rosszabb szellőzés és a vendégek által gyakran érintett tárgyak (mint például a kapaszkodók) miatt nagyobb a fertőzésveszély.

Takarítják a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egyik medencéjét 2020. május 27-én.
Takarítják a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egyik medencéjét 2020. május 27-én.

És hogy a medencék vize miért lehet biztonságos - még akkor is, ha idegenekkel együtt mártózunk meg benne? Az úszómedencék vízkezelésével immár 20 éve foglalkozó környezetmérnök szerint azért, mert a klór elpusztítja a koronavírushoz hasonló kórokozókat. És bár arra nézve egyelőre nincsenek kutatási adatok, hogy konkrétan a koronavírus hogyan reagál a klórra, de az tény, hogy a hasonló vírusokat inaktiválja.

A strandolásra vágyóknak pedig megnyugtató lehet tudni, hogy a magyarországi fürdőkben szigorúan figyelnek a szabályok betartására, például medencehasználat előtt kötelező a zuhanyozás, kézmosás, amelyet a személyzet folyamatosan kontrollál. A strandok területére ezenkívül kizárólag papuccsal lehet belépni, a medencék vízminőségét pedig kétóránként ellenőrzik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: