Koronavírus: mennyire biztonságos most színházba menni?

Távolságtartási előírások nélkül szerveztek kísérleti színházi és opera-előadásokat Romániában. A cél az volt, hogy megvizsgálják, mennyire kockázatos a koronavírus-járvány idején ilyen rendezvényekre menni.

Liverpoolban már azt is tesztelték, hogy a jelenlegi helyzetben vajon biztonságos-e egy 5 ezer fős élő koncert megtartása. Részletek itt .

A bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában május 14-én és 15-én három előadást tartottak a járványügyi operatív törzs (CBSU) külön engedélye alapján, amely lehetővé tette a nézőtér 70 százalékának megtöltését. A három előadáson részt vevő mintegy 1300 néző vállalta, hogy 14 napig megfigyelés alatt tartsák őket, adataikat pedig regisztrálják. A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint mindössze egy személynél, a kolozsvári opera egyik nézőjénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést , mégpedig az előadás után nyolc nappal. Bár a nézőket arra kérték, hogy a megfigyelési időszak alatt kerüljék a másokkal történő érintkezést, a hatóságok az eltelt idő miatt azt feltételezik, hogy nem az operában fertőződött meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Megvizsgálták, mennyire kockázatos a járvány idején színházba menni.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Sikeresnek ítélik a kísérletet

A bukaresti kulturális minisztérium szerint sikeresnek bizonyultak a nagyszámú - beoltott, a COVID-19 -betegségen átesett vagy letesztelt - közönség előtt megtartott kísérleti előadások. Ugyanakkor azt ajánlják a rendezvényszervezőknek, hogy egy-egy esemény előtt nyissanak meg több tesztelési pontot, vagy figyelmeztessék a beoltatlan vagy még nem teljes védettséggel rendelkező nézőket, hogy végeztessenek tesztet.

Korrigálják a statisztikát

Romániában egyébként naponta több mint száz, korábban történt halálesettel igazítják ki a hivatalos statisztikát. Az utóbbi két hétben végzett korrekciók nyomán csütörtökig több mint ezerrel emelkedett a koronavírus -járvány áldozatainak száma, miközben a fertőzések üteme továbbra is lassul. Elsőként Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter beszélt nyilvánosan arról, hogy jelentős eltérés van a közegészségügyi intézet adataira épülő "hivatalos" és a kórházak közvetlen bejegyzéseit összesítő minisztériumi adatbázis között. A kormányfő által elrendelt, és a múlt hónapban lezárult vizsgálat igazolta, hogy a kórházak márciusig hétezerrel több COVID-áldozatot vezettek be saját rendszerükbe, mint amennyi a közegészségügyi hatóság nyilvántartásába is bekerült.

Visszakaptuk régi életünket, de nem mindenki boldog ettől - olvassa el a részleteket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra