Koronavírus: mennyire biztonságos a tömeges meccsnézés?

A horvát koronavírus-válságstáb vezetője a foci-EB miatt figyelmeztetett mindenkit.

Míg nálunk a tömeges meccsnézés nem számít rendezvénynek - tehát védettségi igazolvány nélkül is bárki részt vehet rajta -, addig a horvátok jóval megfontoltabbaknak tűnnek. A horvát válságstáb vezetője, Davor Božinović ugyanis arra figyelmeztette a szurkolókat, hogy ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a köztereken, mert az kockázatos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A magyarok nem, de a horvátok kockázatosnak tartják a tömeges meccsnézést. Fotó: Getty Images

A Horvátországban hatályos járványügyi szabályok száz főben korlátozzák a nyilvános rendezvényeket, a vendéglátóhelyek teraszaraira pedig külön szabályok vonatkoznak. A kávézókban és bárokban tilos a beltéri kiszolgálás, ugyanakkor a válságstáb - enyhítésként - meghosszabbította a teraszok nyitva tartás idejét, a korábbi 23 óra helyett éjfélig.

Mennyire biztonságos most színházba menni? Így tesztelték Romániában.

Újdonság, hogy Horvátországban már védettségi igazolással is lehet látogatni a sport- és kulturális rendezvényeket. A koncertek és különböző rendezvények szervezői eldönthetik, kérnek-e a látogatóktól védettségi igazolást. Amennyiben nem, kötelező lesz betartani a szigorú járványügyi intézkedéseket, vagyis a vendégeknek maszkot kell viselniük, és távolságot kell tartaniuk egymástól. Emellett létszámkorlátozásra is számíthatnak a látogatók, aminek értelmében négy négyzetméterenként csak egyetlen vendég tartózkodhat.

Erre számítson, ha Horvátországba utazik. Kattintson!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)