Koronavírus: megvan az olimpia új időpontja

Jövő július és augusztus között rendezik meg az idén nyárról elhalasztott tokiói nyári olimpiát.

Fontos szerepet játszhatott az olaszországi koronavírus-járvány kialakulásában egy február futballmérkőzés. Részletek itt.

A Kyodo News hírügynökség közlése szerint a japán szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékesei hétfőn arról döntöttek, hogy 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg az olimpiai játékokat Tokióban. Több opció közül választották ki végül ezt a megoldást, elvetve így például egy tavaszi rendezés lehetőségét. A cél az volt, hogy elkerüljék a nagyobb ütközéseket a nemzetközi sportnaptárban, illetve minimálisra csökkentsék a logisztikai nehézségeket, amelyekkel a szervezők kénytelenek szembe nézni a programváltozás okán.

koronavírus, Tokió, olimpiai játékok, COVID-19, világjárvány
Egy nap híján kereken egy évvel tolták el a tokiói nyári olimpiát. Fotó: Getty Images

"Eredetileg úgy egyeztünk meg, hogy 2021 nyara már a lehető legkésőbbi időpont a halasztásra, viszont mindenképpen nyáron szerettük volna megtartani az olimpiát" - árulta el a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Mori Josiró, a tokiói játékok szervezőbizottságának elnöke. "Úgy gondoltuk, így lesz elegendő idő a selejtezők lebonyolítására és arra, hogy a sportolók megfelelően fel tudjanak készülni" - tette hozzá. Szintén a nyári időpont mellett szólt, hogy a vakáció ideje alatt több érdeklődő tud majd nézőként a helyszínen bekapcsolódni az eseményekbe.

Mint azt korábban megírtuk, múlt kedden jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel elhalasztják az eredetileg 2020. július 24. és augusztus 9. közé kiírt sporteseményt. A hivatalos indoklás szerint a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése miatt döntöttek így. Ez az első alkalom az újkori olimpiák történetében, hogy elhalasztanak egy tornát, habár az 1916-os, 1940-es és 1944-es rendezvény is elmaradt a világháborúk miatt.

Amennyiben nem történik változás a versenyprogramban, úgy a tokiói lesz minden idők eddigi legnagyobb szabású olimpiája. Több mint tízezer versenyző méretteti majd meg magát 33 sportág összesen 339 számában.

Forrás: kyodonews.net

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)