Koronavírus: megszavazták a veszélyhelyzet megszüntetését

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt kedden. Ezzel egy időben jóváhagyták az átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is.

A képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A jogszabályban az Országgyűlés felkéri a kormányt arra, hogy szüntesse meg a koronavírus-járvány miatt még márciusban kihirdetett veszélyhelyzetet. A törvénynek ez a paragrafusa a kihirdetését követő napon lép hatályba. A veszélyhelyzet megszüntetéséről ennek megfelelően a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Ez az a jogszabály, amellyel a parlament meghosszabbította a kormány által március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet és ez tette volna lehetővé, hogy a kabinet akkor is hozhasson rendkívüli rendelkezéseket, ha az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt nem ülésezik. Az igazságügyi miniszter, Varga Judit május végi nyilatkozata szerint várhatóan legkésőbb június 20-án szűnhet meg a veszélyhelyzet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus veszélyhelyzet megszüntetése, koronavírus egészségügyi válsághelyzet
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus veszélyhelyzet megszüntetése, koronavírus egészségügyi válsághelyzet

6 hónapig tarthat a válsághelyzet

A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a koronavírus-járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését is. Ezért a parlament a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is elfogadta. Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Egyéb döntések

A koronavírus-járvány első hulláma gyakorlatilag már lezajlott, így az élet egyre inkább visszatérhet a régi kerékvágásba - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A részletekért kattintson ide!

Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait is, különös méltánylást érdemlő esetekben pedig a karantén alóli felmentésre is lehetőséget adnak. Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A törvény megerősíti a koronavírus-járvány miatt, a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelekre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-éig.

Július 1-jéig ingyenes a parkolás

A törvény a fentieken kívül az iskolai tanév befejezéséről, az egyes vállalati adónemek bevallásának elhalasztásáról, az egyes ágazatokat megillető adó- és járulékkedvezményekről, a Széchenyi Pihenő Kártyára adható béren kívüli juttatás emeléséről, valamint a lejáró szociális és családügyi ellátások meghosszabbításáról is tartalmaz rendelkezéseket. Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül, érintéssel fizetni. Július 1-jéig marad az ingyenes parkolás, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek. Különleges szabályokat fogadtak el a koronavírus-járvány miatt meghiúsult, az utazási irodák által szervezett utakkal kapcsolatban. Ez a többi között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az irodák utalványt is adhatnak pénzvisszafizetés helyett.

Rögzítették azt is, hogy a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg a koronavírus elleni védekezés jegyében. A veszélyhelyzet idején lejárt okmányok pótlására lesz idő, mert azok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek.

Kiderült, mikor döntenek az időseknek fenntartott vásárlási idősávról - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció