Koronavírus: megérkeztek az első gyerekvakcinák

Megérkezett egy nagyobb adag vakcinaszállítmány a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: a koronavírus elleni Pfizer-oltóanyagokkal a legfiatalabb korosztály oltására lesz lehetőség.

Kedd reggelig elhunyt újabb 195 COVID-19-beteg itthon, és jelenleg 563-an vannak lélegeztetőgépen.

Az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása szerdán kezdődik, az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát. A szülők már napok óta regisztrálhatnak az interneten az oltásra. A gyermekek kijelölt kórházi oltópontokon, valamint a házi gyermekorvosoknál kaphatják meg az oltást. A német-amerikai fejlesztésű, koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-oltóanyag, a Comirnaty-vakcina felvételére a szülők - előzetes regisztrációt követően - az EESZT felületén foglalhatnak időpontot.

Koronavírus elleni Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó konténert (leghátsó) pakolnak ki a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2021. december 14-én
Megérkezett az első vakcinaszállítmány az 5 és 11 év közötti gyerekek oltásához COVID-19 ellen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A repülőtérről egy vecsési logisztikai központba vitték a vakcinákat. Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta, hogy ez az a központ, ahol szortírozni fogják és autókba helyezik a vakcinákat, amelyeket még kedden kiszállítanak, hogy szerdán országosan elkezdődhessen az 5-11 éves gyermekek oltása. Az első adag a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba érkezik.

Mint azt korábban megírtuk , az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november végén hagyta jóvá a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina alkalmazásának kiterjesztését az 5 és 11 év közötti korosztályra. Az oltást harmadakkora dózisban adják be a 12 éven aluliaknak, mint a felnőttek esetében, ezzel együtt több mint 90 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a tüneteket okozó koronavírus-fertőzés ellen.

Immár Magyarországon is felbukkant a koronavírus omikron variánsa , amelyet két fertőzöttnél is kimutattak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)