Koronavírus: mától ezek változnak vidéken

Mától vidéken szigorú menetrend szerint megkezdik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítését, Budapesten és Pest megyében a fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt még érvényben maradnak a korlátozások.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések szerint Pest megye és a főváros kivételével hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozás. A koronavírus-járvány azonban még nem ért véget, ezért a szociális érintkezést még mindig a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselése.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozás, koronavírus kijárási korlátozások enyhítése, koronavírus vidék, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozás, koronavírus kijárási korlátozások enyhítése, koronavírus vidék, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye

Kinyitnak a strandok és az állatkertek

Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, valamint a gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják. A koronavírus-fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb korosztályt ugyanis ezentúl is védeni kell. Kinyithatnak továbbá a vidéki a strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és állatkertek, de látogathatók lesznek a közterületek és a parkok is. A vendéglátóhelyek viszont még csak kerthelyiségükben vagy teraszukon fogadhatnak vendégeket.

Így zajlik az országos koronavírus-szűrés - kattintson a részletekért!

Mától már tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés. Zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, a sportolók pedig folytathatják az edzést. A felsőoktatási intézményekben a rektorok dönthetik el, hogy hallgatóik látogathatják-e újra a főiskolákat, egyetemeket, a kollégiumokban azonban továbbra is tilos tartózkodni. A közegészségügyben pedig majd négy lépésben, fokozatosan oldják fel a koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat.

A Pest megyeieknek még várniuk kell

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, az aktív koronavírus-fertőzöttek 63 százaléka és az elhunytak 79 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Ezért az itt lakóknak még várniuk kell az enyhítésekre. A fővárosban és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, és csak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással. A többi bolt 15 órakor bezár.

Egy izlandi nő készíti a legbizarrabb védőmaszkokat - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: