Koronavírus: mától ezek változnak vidéken

Mától vidéken szigorú menetrend szerint megkezdik a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítését, Budapesten és Pest megyében a fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt még érvényben maradnak a korlátozások.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések szerint Pest megye és a főváros kivételével hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozás. A koronavírus-járvány azonban még nem ért véget, ezért a szociális érintkezést még mindig a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselése.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozás, koronavírus kijárási korlátozások enyhítése, koronavírus vidék, koronavírus Budapest, koronavírus Pest megye
Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdtek a hazai orvosképzők. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kinyitnak a strandok és az állatkertek

Vidéken minden üzlet korlátozás nélkül nyitva tarthat, de az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, valamint a gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják. A koronavírus-fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb korosztályt ugyanis ezentúl is védeni kell. Kinyithatnak továbbá a vidéki a strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és állatkertek, de látogathatók lesznek a közterületek és a parkok is. A vendéglátóhelyek viszont még csak kerthelyiségükben vagy teraszukon fogadhatnak vendégeket.

Így zajlik az országos koronavírus-szűrés - kattintson a részletekért!

Mától már tartható vallási szertartás, polgári házasságkötés és temetés. Zárt kapus, nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, a sportolók pedig folytathatják az edzést. A felsőoktatási intézményekben a rektorok dönthetik el, hogy hallgatóik látogathatják-e újra a főiskolákat, egyetemeket, a kollégiumokban azonban továbbra is tilos tartózkodni. A közegészségügyben pedig majd négy lépésben, fokozatosan oldják fel a koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat.

A Pest megyeieknek még várniuk kell

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, az aktív koronavírus-fertőzöttek 63 százaléka és az elhunytak 79 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Ezért az itt lakóknak még várniuk kell az enyhítésekre. A fővárosban és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, és csak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással. A többi bolt 15 órakor bezár.

Egy izlandi nő készíti a legbizarrabb védőmaszkokat - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)