Koronavírus: másfélmillió francia kaphatta el

Mintegy 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal - derült ki a francia általános orvosok szakszervezete által csütörtökön közzétett első becslés alapján.

Párizs lakosságának negyede elhagyta mostanra a francia fővárost. Részletek itt.

A vizsgálatban részt vett kétezer háziorvos a kijárási korlátozások kezdete óta, március 17. és április 3. között 56 ezer pácienst diagnosztizált a COVID-19 betegséggel országszerte. Ha ezeket a számokat a Franciaországban praktizáló valamennyi háziorvosra kivetítik, az a szakszervezet számításai szerint arra utal, hogy ebben az időszakban 1,67 millió francia fertőződhetett meg a koronavírussal.

koronavírus, COVID-19, Párizs, Franciaország
koronavírus, COVID-19, Párizs, Franciaország

"Természetesen egy extrapolációról van szó" - hangsúlyozta Jacques Battistoni, a szakszervezet elnöke. A becslés egyrészt olyan embereket vett figyelembe, akik orvoshoz fordultak, valamint azok is beletartoznak, akik egészséges vírushordozók. A szakember szerint a becslés jól mutatja, mekkora a különbség a regisztrált fertőzöttek és a valós helyzet között.

Az említett időszakban Franciaországban az egészségügyi minisztérium összesítése szerint mintegy 60 ezer, jelenleg mintegy 82 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 30 ezren vannak kórházban. A kórházban ápoltakhoz képest sok az 1,6 millió, de kevés Franciaország 67 milliós lakosságához képest - hívta fel a figyelmet Battistoni, aki szerint az immunizált franciák száma valószínűleg nagyon alacsony.

Franciaországban az egészségügyi hatóságok eddig semmilyen becslést nem adtak közzé a lakosság feltételezett fertőzöttségéről, miután a szűrés eddig nem volt tömeges, kizárólag a súlyosabb tüneteket produkáló betegeket tesztelték. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő COVID-19 tudományos tanács elnöke szerdán a France Info hírrádióban elmondta: a járvány első két nagy franciaországi gócpontján, Elzászban és a Párizstól északra található Oise megyében már megkezdődött a helyiek általános tömeges tesztelése, és az első adatok azt mutatják, hogy a lakosság immunitása jóval kisebb, mint az előzetesen várható volt, alig 10-15 százalékos.

Szemléletes videó mutatja be, hogyan terjed az új koronavírus egy szupermarketben. Az animációt az nlc.hu cikkében tekintheti meg ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő