Koronavírus: már a szomszédban van a mutáns változat

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein felfedezett változatának jelenlétét - jelentette a TASR szlovák hírügynökség Marek Krajcí egészségügyi miniszter közlésére hivatkozva.

Koronavírus: így lehet jó a vakcina az új mutációk ellen - kattintson!

A Szlovákia keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk a koronavírus új változatát, amelyer az egészségügyi miniszter csak "angol törzs"-ként emleget. A tárcavezető már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus mutáció, koronavírus törzsek, koronavírus Szlovákia
Már a szomszédban is terjed a koronavírus új, mutáns változata.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Gyorsult a terjedés

Szlovákiában egy december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki az Egyesült Királyságból érkezik az országba. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint vasárnap több mint háromezer PCR-tesztet végeztek el Szlovákiában, és ezek alapján 636 COVID-19-es esetet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma december elején emelkedett átlagosan napi kétezer fölé, az elmúlt egy hétben pedig háromezer körül volt.

A friss számok

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta 191 ezer személynél mutatták ki PCR-teszttel az új típusú koronavírust, és eddig már csaknem 1,5 millió ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 130 ezer. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Emellett a hivatalos források 2603 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Sas József koronavírusos: kórházban ápolják az agyvérzésből gyógyuló, 82 éves kabarékirályt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)