Koronavírus: már 8,5 millió fertőzött világszerte

A legfrissebb adatok alapján már 8 501 444 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon a világ 188 országában. Az elhunytak száma átlépte a 450 ezret.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 8 349 519, a halálos áldozatoké 448 958, a gyógyultaké pedig 4 065 733 volt. A SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtotta leginkább, ahol 2 189 056 a fertőzöttek száma, 118 420-an haltak meg, 599 115-an meggyógyultak.

Nincs újabb elhunyt itthon Az elmúlt 24 órában mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), az elhunytak száma nem emelkedett. Részleteket itt olvashat.

Van, ahol 5 év börtön jár a karantén megszegéséért

Brazíliában 978 142 fertőzöttről, 47 748 halálos áldozatról és 534 580 gyógyultról tudni. Ott ugyan még mindig viszonylag lazák a járványügyi korlátozások, ám Chilében komoly szigorítást vezettek. Öt évre emelték a karanténintézkedések megsértéséért maximálisan kiszabható börtönbüntetést. A rekordidő alatt elfogadott törvénymódosítás értelmében a legnagyobb büntetési tétel azokra szabható ki, akik úgy szegik meg a karantént, hogy tudatában vannak annak, hogy fertőző betegek. Az új törvény azonban ennek hiányában is 3 év börtönnel fenyegeti azt, aki nem tartja be az előírt korlátozásokat. "Minél inkább betartják az emberek a korlátozásokat, annál rövidebb ideig kell érvényben maradniuk az intézkedéseknek, és annál kevésbé kell korlátozni a szabadságjogokat" - magyarázta Sebastián Pinera chilei elnök a törvény aláírásakor Chilében 225 103 ember kapta el eddig az új típusú koronavírust, amely eddig 3841 emberéletet követelt a dél-amerikai országban.

Oroszország vakcinát tesztel, Szlovénia ismét szigorít

Ukrajnában ismét rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma, amely a járvány kitörése óta először haladta meg a 800-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közétett adatokból. Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 829 új esettel 34 063 nőtt, az elhunytaké 23 újabb halálos áldozattal 966-ra emelkedett, miközben eddig 15 447-en gyógyultak meg a betegségből, közülük 504-en az elmúlt napon.

Oroszország 85 régiója közül "egy kicsivel több mint tízben" még mindig nem csökkent jelentősen a COVID-19 terjedése - jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője. Jelentős fejleménynek nevezte, hogy napi nyolcezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ám a helyzet 13 régióban még mindig aggasztó. Az orosz védelmi tárca ezzel párhuzamosan közölte, hogy megkezdődött az első COVID-19 elleni orosz vakcina tesztje. A készítményt beadták az önkéntesek első, kéthetes elkülönítéssel felkészített 18 fős csoportjának a moszkvai Nyikolaj Burdenko központi katonai klinikán.

Moszkvában június 16-án újranyithattak az éttermek, kávézók teraszai. Fotó: Getty Images
Moszkvában június 16-án újranyithattak az éttermek, kávézók teraszai. Fotó: Getty Images

Romániában az utóbbi héten háromszor is háromszáz fölött volt a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi két hétben pedig az új koronavírus-fertőzések átlaga a június elején regisztrált mélypontról (164) ismét napi kétszáz eset fölé (216) emelkedett. A román média szerint a COVID-19-ben szenvedő betegek számára még fenntartott kórházakban kezdenek elfogyni a helyek: a bukaresti Matei Bals járványkórház és a Brassó megyei kórház már nem tud új koronavírusos beteget fogadni.

Szlovénia péntektől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt. "Feketelistára" kerül Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, vagyis ezen országok állampolgárai számára ismét kötelezővé teszik a kéthetes karantént. Az elmúlt két hétben 26, Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában, a többi új fertőzött pedig összefüggésbe hozható a behurcolt esetekkel.

fertőzöttek száma.

Pekingben ismét nagy a veszély

Nemrég még úgy tűnt, hogy Kína fellélegezhet, most ismét rossz hírek érkeznek az országból: koronavírussal súlyosan fertőzött halakat és egyéb tengeri állatokat, továbbá tőkehúst találtak Peking nagybani piacán. A feltételezések szerint az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom kedvezhetett a kórokozó elszaporodásának a hatalmas, 160 futballpályányi, raktárakkal és értékesítési csarnokokkal teli piacon. A bizonyítottan koronavírustól fertőzötté vált piaci dolgozók közül a legtöbben halas kofák, utánuk a marhahúst árulók következnek. Elsőként a halas részlegek dolgozói fertőződtek meg.

Kína a héten leállította az Európából származó lazac importját attól tartva, hogy azzal került vissza a kórokozó Pekingbe. Hogy mi okozta az újabb járványt, még nem tudni. A 21 millió lakosú kínai fővárosban a hétvégén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető gócot. A piacot bezárták, és széles körű tesztelésbe kezdtek a piachoz vagy az ott jártakhoz köthető emberek körében, és eddig több mint száz új fertőzöttet találtak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső