Koronavírus: már 360-an haltak meg

Továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja a leginkább az új koronavírus terjedése. A kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - közölte a kínai Egészségügyi Bizottság.

Nézzük, mi az, amit már tudunk az új kórról - és mi az, amit még nem. Kattintson ide!

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban 2019 végén. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. A legfrissebb információk szerint vasárnap éjfélig az összes fertőzött száma 17 205-re, a halálos áldozatoké pedig 361-re emelkedett Kína szárazföldi részén. Vuhanban a legsúlyosabb a helyzet: a 11 milliós városban mostanáig 5142 fertőzöttet azonosítottak, és a halálozások száma 265 volt. Vuhanban eddig 181 beteg gyógyult meg.

A betegségben elhunytak száma már meghaladta a 2002 és 2003 között tomboló, az új koronavírussal (nCoV-2019) azonos családba tartozó SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány Kína szárazföldi részén szedett halálos áldozatainak számát, amely 349 volt. A SARS vírusnak azonban jóval magasabb volt a halálozási aránya.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, fertőző betegségek, védőfelszerelés, szájmaszk, Vuhan, kína, új kórház, egészségügyi vészhelyzet, egészségügyi szállítmány
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, fertőző betegségek, védőfelszerelés, szájmaszk, Vuhan, kína, új kórház, egészségügyi vészhelyzet, egészségügyi szállítmány

Hupejben van a legnagyobb baj

A legnagyobb aggodalomra Kína Hupej tartományában van ok, ahol a járvány gócpontjának tartott Vuhan is található. Úgy tűnik ugyanis, hogy Hupejen kívül jóval eredményesebbek a kórházak a betegség kezelésében. Hupejben eddig 295-en gyógyultak meg a 11 ezer fertőzöttből, az ország többi részén viszont a 6028 betegből már 180-an felépültek. Az aránytalanság hátterében elsősorban a hupeji kórházak súlyos túlterheltsége, valamint az orvosi felszerelések hiánya áll. Már több mint 6000 fős orvosi személyzetet delegáltak Hupejbe az ország többi részéről, hogy segítsenek a járvány ellen küzdő helyi orvosoknak és ápolóknak, de a készlethiány - főként a védőruházatok hiánya - miatt nem mindegyikük tudta azonnal hatékonyan kivenni a részét a munkából.

10 nap alatt épült kórház

A fertőzöttek kezelésére két, összesen 2500 beteg ellátására alkalmas kórház építését kezdték meg Vuhanban. Az egyik rohamtempóban, 10 nap alatt el is készült és már megkezdte működését. Ez az épület 1000 páciens fogadására alkalmas. A betegek kezelését a kínai hadsereg Vuhanba vezényelt 1400 fős orvosi személyzete végzi. Közül néhányan a 17 évvel ezelőtti SARS járvány idején egy hasonlóan gyors tempóban, Pekingben felépített kórházban, mások pedig az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában teljesítettek szolgálatot. A második, 1500 páciens ellátásra alkalmas vuhani kórházat várhatóan február 6-án nyitják meg.

A készlethiány mielőbbi enyhítésére szintén komoly erőfeszítéseket tesznek országszerte. A védőfelszereléseket gyártó üzemek például teljes kapacitáson működnek, Pekingben pedig egy használaton kívül álló üzemet néhány nap alatt átalakították szájmaszkokat készítő gyárrá, amely havonta több tízmillió szájmaszk előállítását végzi majd. Az új üzemben szombaton indult be a termelés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső