Koronavírus: magunkat is szűrhetjük ezzel a gyorsteszttel

A koronavírus-tesztelés a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, azonban az eredményre - és bizonyos esetekben a mintavételre is - akár napokat is várni kell. Épp ezért hatalmas változást hozhatnak a gyorstesztek, főleg akkor, ha otthoni használatra is alkalmasak.

Egy új, otthoni használatra is alkalmas koronavírus-gyorsteszt kifejlesztésén dolgozik a Kaliforniai Műszaki Egyetem - írta meg a FastCompany. A SARS-CoV-2 RapidPlex nevet viselő tesztnek egy csepp vér vagy nyál is elegendő a fertőzöttség megállapításához, ráadásul ehhez mindössze 10 perce van szüksége.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-tesztelés, koronavírus-gyorsteszt, koronavírus kimutatása, koronavírus szűrés, koronavírus antitest
Az új teszt nemcsak egyszerűen használható és gyors lenne, hanem egészen olcsó is.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így működik az új teszt

Koronavírus: mennyi idő kell a leggyorsabb PCR-tesztnek? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszt érzékelője grafénből készült. A felszínén apró pórusok találhatók, ezek pedig "csapdába ejtik" a kórokozót, illetve az ahhoz tartozó antitesteket. A teszthez speciális folyadék is tartozik, amelyet a mintára kell csepegtetni. Ekkor különböző biokémiai reakciókat indulnak el, a vírus biomarkerei kötődni kezdenek a grafénhez, így pedig felismerhetővé és kimutathatóvá válnak.

Az új fejlesztéssel kapcsolatos tanulmányból az is kiderül, hogy az érzékelő nemcsak az éppen aktuális koronavírus-fertőzöttség kimutatására képes. A teszt egy korábbifertőzésáltal szerzett immunitás megállapítására is alkalmas. Az új teszt egyébként nemcsak egyszerűen használható és gyors lenne, hanem egészen olcsó is. Az érzékelő előállítási költsége ugyanis darabonként mindössze 5 cent, vagyik nagyjából 15 forint.

A klinikai tesztelés még hátra van

Az új COVID-tesztet eddig 19 olyan személlyel tesztelték, aki aktív koronavírus-fertőzésben szenvedett. A klinikai tesztek azonban még csak most jönnek. Emellett pedig még az amerikai kormánynak is engedélyeznie kell a technológia használatát - csak ezeket követően indulhat meg a tömeggyártás.

Nem a szülő dolga eldönteni, koronavírusos-e a gyerek - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: