Koronavírus: magunkat is szűrhetjük ezzel a gyorsteszttel

A koronavírus-tesztelés a jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú, azonban az eredményre - és bizonyos esetekben a mintavételre is - akár napokat is várni kell. Épp ezért hatalmas változást hozhatnak a gyorstesztek, főleg akkor, ha otthoni használatra is alkalmasak.

Egy új, otthoni használatra is alkalmas koronavírus-gyorsteszt kifejlesztésén dolgozik a Kaliforniai Műszaki Egyetem - írta meg a FastCompany. A SARS-CoV-2 RapidPlex nevet viselő tesztnek egy csepp vér vagy nyál is elegendő a fertőzöttség megállapításához, ráadásul ehhez mindössze 10 perce van szüksége.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus-tesztelés, koronavírus-gyorsteszt, koronavírus kimutatása, koronavírus szűrés, koronavírus antitest
Az új teszt nemcsak egyszerűen használható és gyors lenne, hanem egészen olcsó is.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így működik az új teszt

Koronavírus: mennyi idő kell a leggyorsabb PCR-tesztnek? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszt érzékelője grafénből készült. A felszínén apró pórusok találhatók, ezek pedig "csapdába ejtik" a kórokozót, illetve az ahhoz tartozó antitesteket. A teszthez speciális folyadék is tartozik, amelyet a mintára kell csepegtetni. Ekkor különböző biokémiai reakciókat indulnak el, a vírus biomarkerei kötődni kezdenek a grafénhez, így pedig felismerhetővé és kimutathatóvá válnak.

Az új fejlesztéssel kapcsolatos tanulmányból az is kiderül, hogy az érzékelő nemcsak az éppen aktuális koronavírus-fertőzöttség kimutatására képes. A teszt egy korábbifertőzésáltal szerzett immunitás megállapítására is alkalmas. Az új teszt egyébként nemcsak egyszerűen használható és gyors lenne, hanem egészen olcsó is. Az érzékelő előállítási költsége ugyanis darabonként mindössze 5 cent, vagyik nagyjából 15 forint.

A klinikai tesztelés még hátra van

Az új COVID-tesztet eddig 19 olyan személlyel tesztelték, aki aktív koronavírus-fertőzésben szenvedett. A klinikai tesztek azonban még csak most jönnek. Emellett pedig még az amerikai kormánynak is engedélyeznie kell a technológia használatát - csak ezeket követően indulhat meg a tömeggyártás.

Nem a szülő dolga eldönteni, koronavírusos-e a gyerek - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: