Koronavírus: lassul a járvány a spanyoloknál (2)

A Johns Hopkins Egyetem sorrendje alapján az Egyesült Államok után már nem Olaszország, hanem Spanyolország a koronavírus-járvány második legérintettebb országa. Pedig az országban már napok óta lassul az esetek számának növekedési üteme.

Az elmúlt több mint 2 hónap alatt Spanyolország összesen mintegy 135 ezer koronavírusos esetet és csaknem 4300 áldozatot jelentett. Az országban ugyanakkor már ötödik napja csökken a fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma.

Kevésbé leterheltek a kórházak

Az egészségügyi intézmények leterheltségének növekedési üteme is mérséklődni kezdett. A kórházi kezelésre szoruló koronavírusos páciensek száma 918-cal emelkedett a vasárnapi 1132 után. Jelenleg mintegy 60 ezer beteget ápolnak az egészségügyi intézményekben. Intenzív osztályra 70-en kerültek az országban az elmúlt 24 órában, míg egy nappal korábban 328 beteget helyeztek át. Jelenleg 6931-en fekszenek intenzív osztályon.

koronavírus, koronavírus Spanyolország, koronavírus hírek, koronavírus-járvány lassulása, koronavírus fertőzöttek száma
Maszkot viselő férfi várásol egy üres sevillai piacon. Fotó: Getty Images

Az összes tartományban lassult a terjedés

Az ország összes tartományában csökkent a koronavírus-járvány terjedésének üteme, a napi esetszám emelkedése pesig átlagosan 3 százalék volt. A fertőzöttek között 19 ezer egészségügyi dolgozó is van, akiknek 20 százaléka már felépült, 10 százalékuk pedig kórházi kezelésre szorult. Az orvosok és ápolók közül eddig 12-en hunytak el a vírus okozta Covid-19 következtében - ismertette María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa.

Spanyolország várhatóan a héten meghosszabbítja koronavírus terjedése miatt kihirdetett, az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot április 25-ig.

A kesztyű sem jelent védettséget a koronavírus ellen, amennyiben nem megfelelően használjuk - olvassa el a részleteket az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: