Koronavírus: közel 200 ezer áldozat világszerte

A legfrissebb adatok szerint eddig 2 809 979-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 197 006, a gyógyultaké pedig 789 069.

A koronavírus az Egyesült Államokban szedte a legtöbb áldozatot, ahol jelenleg 905 333 az igazolt fertőzöttek, 50 017 a halottak és 99 079 a gyógyultak száma. Donald Trump amerikai elnök aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Hangsúlyozta, hogy az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos.

A koronavírus miatt elhunyt egy 41 éves magyar férfi Szombat reggelre 2443 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, és sajnos elhunyt 12 újabb beteg, köztük egy 41 éves férfi. Részletek itt.

Európa kezd fellélegezni

Spanyolországban 219 764 fertőzöttről, 22 524 halálos áldozatról és 92 355 gyógyult betegről tudni. Olaszországban 192 994 a koronavírus fertőzöttjeinek, 25 969 a halálos áldozatainak száma, és 60 498-an gyógyultak fel a COVID-19-ből. Bár a napi halálozási adat továbbra sem csökkent 400 alá, a kormány úgy döntött, hogy április 27-től fokozatosan, négy fázisban feloldja a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedéseket.

Németországban 154 545 a fertőzöttek, 5723 a halálos áldozatok és 106 800 a gyógyultak száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint túl magas a napi új igazolt fertőzések száma a korlátozások további lazításához. Az intézet elnökhelyettese, Lars Schaade elmondta, hogy a 2000 feletti szintről néhány százra kell csökkenteni az igazolt új fertőzések napi számát ahhoz, hogy a helyi egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal.

Az Egyesült Királyságban eközben 144 635 fertőzöttről, 19 566 halálesetről és mindössze 721 gyógyultról tudni. A szigetországban május elejéig biztosan érvényben maradnak az elrendelt korlátozások.

Franciaországban ismét normális a kórházi kihasználtság

Az elmúlt 24 órában 389-cel 22 245-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Franciaországban. A kórházi kihasználtság pedig visszatért a megszokott üzemmódba azáltal, hogy ötezer alá csökkent az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma - közölte péntek este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.

Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 8393-an vesztették életüket - 84 új halálesetet jelentettek az előző napi 205 után. "A vírus még mindig magas szinten terjed, Franciaországban továbbra is komoly és tömeges a járvány" - hívta fel a figyelmet az illetékes. Ugyanakkor kiemelte, hogy 16. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 4870-en fekszenek. Ez 183-mal kevesebb, mint csütörtökön, és ez a szám most először kevesebb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

Párizsban a tervek szerint kötelező teszik a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. Fotó: Getty Images
Párizsban a tervek szerint kötelező teszik a szájmaszk viselését a tömegközlekedési eszközökön. Fotó: Getty Images

A francia egészségügy az összes koronavírus-fertőzöttet el tudta látni, de csak azon az áron, hogy az intenzív ágyak számát a nem sürgős műtétek elhalasztásával tízezerre duplázták, valamint a szomszédos országokba, Németországba, Luxemburgba és Svájcba is átszállítottak súlyos betegeket.

A megszokott üzemmódba való visszatérés ellenére a járványügyi igazgató szerint továbbra is óvatosnak kell maradni, mert a járvány még nem ért véget. Jóllehet a kórházakba még az elmúlt 24 órában is felvettek 1346 Covid-19-beteget, összességében a kórházban kezeltek száma csütörtök óta 561-gyel 26 658-ra csökkent.

Törökországban is javul a helyzet

A kis-ázsiai országban pénteken először haladta meg a gyógyultnak minősített betegek napi száma az újonnan regisztrált esetekét, az előbbi adat 3246-ra nőtt, míg az utóbbi 3122 lett - olvasható a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott bejegyzésben, amelyből az is kiderült, hogy a vírus következtében egy nap alatt elhunytak száma 109-cel 2600-ra emelkedett.

A tárcavezető üzenetében rámutatott, hogy pénteken engedték haza a kórházakból az eddig meggyógyultak csaknem 15 százalékát, amellyel 21 737-re ugrott a számuk. Törökországban idáig 104 912 embernél diagnosztizálták az új koronavírust.

Az igazolt fertőzöttek napi száma immár harmadik napja jár a 3100-as szinten, előtte több mint két hétig jóval magasabban, 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta továbbra is lassú ereszkedést mutat, gyakorlatilag azonban még mindig inkább stagnál, hiszen már április 14. óta a 107 és 127 közötti sávban ingadozik.

Az adatokból szintén látható, hogy jelenleg 1790 fertőzöttet gondoznak az intenzív osztályokon, 26-tal kevesebbet, mint csütörtökön, miközben a lélegeztetőgépre szorulók száma 982-ről 929-re csökkent, ez április 4. óta a legkedvezőbb adat.

Az NTV török hírtelevízió pénteki fotóriportja szerint Isztambul, ahol a török lakosság nagyjából egyötöde él és amelyet a járvány különösen is sújt, a ramadán első napján - a korlátozásoknak megfelelően - teljesen kihalt volt. A kis-ázsiai országban állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik. A török emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljes mértékben felfüggesztették.

A koronavírusnál is több áldozatot szedhet a járvány után érkező éhínség. Hogy mit mondott ezzel kapcsolatban az ENSZ szakembere, az nlc.hu cikkéből tudhatja meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés