Koronavírus: kisgyerekek is lehetnek terjesztők

Az öt éven aluli gyermekek fontos szerepet tölthetnek be az új típusú koronavírus terjedésében - állítják egy új amerikai tanulmány szerzői.

Hogyan élték meg a magyar gyermekek a koronavírus-járvány hazai megjelenését? Részletek itt.

Akár százszor magasabb mennyiségben lehet jelen az új koronavírus ( SARS-CoV-2 ) genetikai anyaga az öt éven aluli gyermekek orrnyálkahártyáján, mint az idősebb korosztályok esetében - írta meg a ScienceAlert egy, a JAMA Pediatrics című folyóiratban frissen megjelent kutatás eredményeit szemlézve. A dr. Taylor Heald-Sargent, az Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház gyermekorvosa által vezetett kutatócsapat összesen 145 chicagói COVID-19-betegtől vett mintát laboratóriumi elemzés céljából március 23. és április 27. között, nagyjából hasonló arányban a 0-5, az 6-17 és a 18-65 közötti generáció tagjai közül.

Egy új kutatás szerint a kisgyermekek fontos láncszemei lehetnek a koronavírus-járvány terjedésének
Egy új kutatás szerint a kisgyermekek fontos láncszemei lehetnek a koronavírus-járvány terjedésének. Fotó: Getty Images

A felfedezés ellentmond a hatóságok eddigi álláspontjával

Az így kapott adatok alapján kirajzolódott, hogy a legfiatalabb fertőzöttek felső légútjaiban mintegy 10-100-szor nagyobb mennyiségben mutatható ki az új koronavírus. Márpedig közelmúltbeli laboratóriumi vizsgálatok szerint minél több vírusos genetikai anyag van jelen egy fertőzött légútjaiban, annál nagyobb valószínűséggel adja tovább a betegséget másoknak. Hasonló összefüggést találtak korábbi kutatások a humán légúti óriássejtes vírus, az RS-vírus kapcsán is, miszerint a kórokozó nagyobb volumenű jelenléte fokozza a kór terjesztésének kockázatát.

"Éppen ezért a kisgyermekek potenciálisan fontos mozgatórugói lehetnek a SARS-CoV-2 terjedésének a teljes populáción belül" - fogalmaztak a tanulmány szerzői. A felfedezés szöges ellentétben áll az egészségügyi hatóságok eddigi álláspontjával, miszerint a gyermekek nemcsak kisebb valószínűséggel betegednek meg súlyosan a fertőzés következtében, de nem is terjesztik azt olyan nagy valószínűséggel, mint az idősebbek. Mindazonáltal egyelőre kevés kutatás történt csupán a témában. Egy közelmúltbeli dél-koreai vizsgálat arra az eredményere jutott, hogy a 10-19 éves fiatalok ugyanolyan mértékben terjesztik a háztartásokon belül a fertőzést, mint a felnőttek, míg a 9 éven aluli gyermekek kisebb mértékben vesznek részt a vírus terjedésében.

Öt év börtönre is ítélhetnek három nőt Ausztáliában, amiért letagadták a hatóságok előtt, hogy koronavírus-fertőzöttek. Részleteket társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)