Koronavírus: Kínában lezártak egy 9 milliós várost

A koronavírus-járvány kitörése óta nem emelkedett ilyen dinamikusan a fertőzöttek száma, ugyanakkor a helyzet nem ad okot az aggódásra.

Kínában keddre az új koronavírusos esetek száma az előző naphoz képest több mint a kétszeresére növekedett, utoljára a járvány kitörésének idején emelkedett ilyen ütemben a fertőzöttek száma - adta hírül az AP hírügynökség.

das
Járványügyi ellenőrzőpont Pekingben 2022. március 15-én. Fotó: Getty Images

A kínai egészségügyi hatóságok közlése szerint hétfőn még csak 1337 új esetet regisztráltak, keddre viszont ez a szám 3507-re emelkedett. Már Kínában is a gyengébb tüneteket okozó, de a korábbi mutációknál jóval gyorsabban terjedő omikron variáns az uralkodó vírustörzs. Kínában az elmúlt hetek összesített adatai alapján újra tízezres nagyságrendben fertőződnek meg emberek, ez a tendencia jóval túlszárnyalja az elmúlt hónapokban tapasztalt kisebb fellángolásokat.

A szakemberek szerint a felfelé kúszó kínai járványgörbe ugyanakkor nem ad okot aggodalomra, tekintve, hogy Kínában a fertőzések és a halálozások száma világszinten alacsonynak mondható. Kínán belül az új fertőződések csaknem háromnegyede Csilin tartományhoz köthető, az ország északkeleti részén 2601 új megbetegedést regisztráltak. Bár a számok nem adnak okot aggodalomra, a kínai vezetés szigorú szabályokkal próbálja letörni a járványt, a 9 millió lakosú Csilin várost például lezárták, és elkezdték a tömeges teszteléseket.

A városba több mint ezer egészségügyi dolgozót csoportosítottak át az ország más részéről, hogy a tesztelés a tervek szerint haladjon, emellett az akciót még 7 ezer katona is segíti, az ő feladatuk a lakosság koordinációja és kijárási korlátozás betartatása.

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok idehaza, miközben lassan két hete megszűntek a járványügyi korlátozások. A kormányzati tájékoztató oldalon szerda reggel 9 óra körül a hosszú hétvége adatait közölték. Az elmúlt négy napban 4902 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 178 beteg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)