Koronavírus: két francia iskolát is be kellett zárni

Alig két nappal azután, hogy ismét kötelezővé tették az iskolába járást Franciaországban, már be is zártak két párizsi általános iskolát. A lépésre elővigyázatosságból volt szükség, az intézményekben ugyanis koronavírusos eseteket tártak fel. Járványgóc azonban egyik helyen sem alakult ki.

Kedden bezárták a főváros 12. kerületében található, 180 tanulót fogadó Lamoriciere iskolát, miután 3 koronavírus-fertőzéses esetet tártak fel. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy a betegek a diákok vagy a tanárok közül kerültek-e ki. A bezárás addig van érvényben, amíg az egészségügyi vizsgálatok le nem zárulnak, és a hatóságok nem döntenek a további szükséges intézkedésekről.

Egy másik általános iskolát, a 4. kerültben található Renard-t pedig szerda délelőtt zárták be, miután a 200 tanulót fogadó intézményben is találtak 1 fertőzöttet. Az iskola július 7-e előtt biztosan nem nyit ki. A regionális hatóságok szerint nem tudni több olyan iskoláról a párizsi régióban, ahol kimutatták volna bárkinél a COVID-19-et. Franciaország egyébként eddig csaknem 198 ezer igazolt esetről adott hírt, az áldozatok száma pedig már a 30 ezerhez közelít.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus iskola, koronavírus Franciaország
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus iskola, koronavírus Franciaország

Jelentős enyhítéseket terveznek a britek

A koronavírus-járvány megfékezését célzó, három hónapja elrendelt korlátozások eddigi legjelentősebb enyhítési intézkedéscsomagját jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. Ennek részként a jövő hét végén Angliában kinyithatnak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok és a turistalátványosságok, valamint lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is. A brit kormány megítélése szerint jelenleg nem fenyeget olyan második fertőzési hullám, amely maga alá gyűrhetné a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS). A szakemberek ugyanakkor elengedhetetlennek nevezték az ország megfelelő felkészítését a koronavírus-járvány esetleges második hullámára. A britek egyébként eddig több mint 308 ezer igazolt esetről és 43 ezer halottról számoltak be.

Ausztria is tovább lazít

A maszkviselés kötelezővé tétele jelentősen lelassítja az új típusú koronavírus terjedését - bizonyították be a német kutatók. A teljes cikkért kattintson ide!

Júliustól Ausztriában is tovább enyhítenek az új típusú koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozásokon. Ennek értelmében jövő szerdától már a pincérek számára sem lesz kötelező a szájmaszk viselése - továbbra is viselni kell viszont a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben, illetve azoknál a szolgáltatóknál, ahol nem lehetséges a legalább egy méteres távolság megtartása. Emellett a vendéglátóhelyek az eddigi reggel 6 óra helyett már 5 órakor kinyithatnak, és ismét üzemelhetnek az önkiszolgáló büfék. A kisebb éjszakai bárokban pedig júliustól ismét lehetőség lesz a pultnál történő italmérésre.

Eltörlik továbbá a legfeljebb 100 fős zárt rendezvények kötelező zárási időpontját is, augusztustól pedig már 200 fős esküvőket is lehet rendezni. Ausztriában egyébként eddig több mint 17 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak és 693-an vesztették életüket a járványhoz köthetően.

A fertőzöttek egészen kis százaléka rendkívül sok embernek adhatja tovább a koronavírust - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció