Koronavírus: jó hírek Európából

Olaszország mától megnyitotta belső és külső határait, a német kormány hamarosan visszavonhatja az EU-s tagországokra kiadott utazási figyelmeztetését, Nagy-Britanniában pedig a koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása óta nem mért mélypontra süllyedt a COVID-19-hez köthető halálesetek száma.

A tartományok közötti és a külső országhatárok megnyitása mellett döntött Olaszország, ami a várakozások szerint elindítja majd az olaszok országon belüli mozgását. Az olaszok szabadon, bármilyen engedély és igazolás nélkül hagyhatják el régióikat és utazhatnak az ország más térségeibe. A nagyobb vasútállomásokon és belföldi repülőtereken kiemelt forgalomra számítanak, ezért az újraindulás utáni első hetekben növelik a vasúti, légi és hajójáratok számát. Jelentős mozgást várnak például a milánói és a római központi pályaudvaron - mindkét helyen kötelező lesz az utasok testhőmérsékletének mérése, hogy kiszűrhessék az esetleges koronavírus-fertőzötteket.

Megindul a nyári szezon az olaszoknál

A tartományhatárok megnyitásával megkezdődik a nyári szezon Olaszországban, de az üdülőhelyekre egyelőre majdnem kizárólag olaszokat várnak. A külső határokat is megnyitják, de külföldiekkel nagyobb számban csak a hónap közepétől számolnak. Az Európai Unióból és a Nagy Britanniából érkezőket nem helyezik karanténba. A korábbi bejelentésekkel szemben a dél-olaszországi tartományokba is korlátozás nélküli lesz a belépés, amely alól az északi koronavírus-gócpontokról érkezők sem jelentenek kivételt.

Négy tartományban szerdától kísérleti jelleggel megindul az önkéntesen csatlakozók kontaktkövetését segítő, Immuni nevű mobilalkalmazás is. Szicília saját applikációt vezet be a szigetre beutazók regisztrálására, Puglia tartomány pedig arra kérte a főleg északról érkezőket, hogy jegyezzék fel merre járnak és kivel találkoznak. Campaniában szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vasúttal, repülővel, autóval és hajóval beutazókat. Máshol is különböző módszerekkel regisztrálják a látogatókat, hogy egy esetleges koronavírusos eset regisztrálása esetén követhető legyen, kikkel találkozott korábban az érintett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus halottak száma, koronavírus Európa, koronavírus Olaszország, koronavírus Németország, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus halottak száma, koronavírus Európa, koronavírus Olaszország, koronavírus Németország, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság

Hamarosan szabad az út Németországba

Visszavonhatja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi országára kiadott utazási figyelmeztetését a német kormány - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter kedden. A tárca a szerdai kormányülésre terjesztette elő a javaslatot, miszerint az EU-tagállamokkal és a schengeni övezet EU-n kívüli országaival kapcsolatban vonják vissza az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést, és helyettesítsék országokra lebontott utazási tanácsokkal.

Kell-e félnünk a repülőgépen a koronavírustól? A válaszért kattintson ide!

Az általános - és a világ összes országára vonatkozó - utazási figyelmeztetés egyelőre június 15-ig érvényes, de a kormány már elkezdte a tárgyalást a legtöbb német turistát fogadó európai partnerországokkal és a tranzitországokkal arról, hogy miként lehet közösen ismét lehetővé tenni az utazást, valamint gondoskodni az utazók és a nyaralók koronavírus elleni védelméről.

Jó hír Nagy-Britanniából

Eddig Európán belül az Egyesült Királyságban szedte a legtöbb - több mint 39 ezer - áldozatot az új típusú koronavírus. A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint azonban a járvány márciusi elhatalmasodása óta nem mért mélypontra süllyedt a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma Angliában és Walesben. Az ONS azt vizsgálta, hogy a május 22-én zárult egy hétben kiállított halotti bizonyítványok közül mennyi említi az új koronavírus okozta COVID-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között. Ez más módszer, mint a brit kormány által naponta összeállított koronavírus-halálozási statisztika, mivel a kormányzati adatokban azok a halálesetek szerepelnek, amelyeket szűrővizsgálattal egyértelműen igazolt módon a SARS-CoV-2 vírus okozott. Az ONS ugyanakkor mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek halotti bizonylata megemlíti a COVID-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

A statisztikai hivatal kedden ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy Angliában és Walesben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a május 22-én végződött héten 12288 halálesetet jelentettek, 2348-cal többet, mint amennyi az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. A kimutatás szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonyítványok közül 2589-ben szerepel az "új koronavírus" szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek 21,1 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírushoz. Ez az egy héttel korábbihoz képest 1221-gyel kevesebb olyan halálesetet jelent, amelynek okai között lehetett a COVID-19, és a koronavírus-fertőzést a lehetséges halálokok között megemlítő halotti bizonylatok heti száma hét hete nem volt ilyen alacsony - hangsúlyozza tanulmányában a statisztikai hivatal.

Legutóbbi tájékoztatásában egyébként a brit kormány is hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások több mint két hónappal ezelőtti bevezetése óta Nagy-Britanniában nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések, a napi halálesetek és a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt páciensek száma is.

A koronavírus második hulláma halálosabb lehet, mint az első - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció