Koronavírus: itt már tesztelik a védőoltásokat

Mintegy száz projekt folyik világszerte a COVID-19 elleni védőoltás kidolgozása keretében, tucatnyit már tesztelnek is.

Mintegy száz terv van folyamatban az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozására, közül mintegy tíznek már a klinikai tesztelése is folyik - derült ki a The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) adataiból, amelyeket az AFP francia hírügynökség ismertetett kedden. A neves brit orvostudományi iskola közel 120 különböző oltóanyagprojektet sorol fel a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegség ellen, közülük 110 preklinikai (tervezési) szakaszban van.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, oltás, vakcina
Ausztráliában még nem a koronavírus elleni vakcinával, hanem a világszerte ismert BCG -oltással kísérleteznek, hátha csökkenti nővérek COVID-19-nek való kitettségét. Fotó: Paul Kane/Getty Images

Ezek a legígéretesebbek

Nyolc program jutott el az embereken végzett klinikai kísérletetek első stádiumába. Ezek között egy kínai, amelyet a Hongkongban bejegyzett CanSino nevű cég jegyez, még előbbre tart, I. és II. szakaszú klinikai kísérletet is végeznek vele. Az I. stádiumú kísérletek fő célja a biztonság tesztelése és csak kisebb mértékben a gyógyászati termék hatékonysága.

A nagyobb körben elvégzett II. és III. szakasz fő célja már a hatékonyság felmérése, a forgalomba bocsátásnak az egészségügyi hatóságok általi esetleges engedélyezése előtt. Három másik kínai kísérlet az I. stádiumban tart: az egyik a technológiai részvények Nasdaq tőzsdéjén jegyzett Sinovac, két másikat pedig a Sencseni Orvosi Intézetben végeznek a LSHTM szerint. Egy brit - az Oxfordi Egyetem által végzett - illetve a BioNtech német gyógyszergyár által folytatott kísérlet most lépett a klinikai kísérletek I. stádiumába. Az Egyesült Államokban két projekt van I. szakaszban: az egyiket a Moderna biotechnológiai vállalat végzi együttműködve az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetekkel (NIH), a másikat pedig az Inovio Pharmaceuticals biotechnológiai gyógyszerfejlesztő cég.

Koronavírus: a franciák találhattak egy hatékony szert Azimmunrendszerválaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében egy egyelőre még nem publikált francia tanulmány szerint, amelynek eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) ugyanakkor "közegészségügyi megfontolásokból" nyilvánosságra hozta. Kattintson és olvassa el a részleteket cikkünkben.

Év végére elkészülhet az oltás

A hatékony és biztonságos védőoltások kifejlesztése az eddig világszerte több mint 200 ezer emberéletet követelő Covid-19-világjárvány elleni harc kulcspontja. A betegség súlyos formái elleni gyógyszerek híján csak a széles körben beadott védőoltások tehetik lehetővé a betegség elleni védettséget és állíthatják meg a vírus terjedését. Az egyik jelentős probléma a vakcinák kifejlesztésének, nagy adagokban való előállításának és a tömeges oltásoknak a viszonylagos lassúsága. A határidő legkevesebb egy-másfél év - hangoztatták gyakran az egészségügyi szervezetek, közöttük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nagy gyógyszergyárak.

Egyes szakértők, mint Sarah Gilbert brit vakcina szakértő, az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki a Vaccitech biotechnológiai céggel dolgozik együtt a kísérleteken, valamint a három különböző projekten is dolgozó Frédéric Tangy, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa úgy vélik, hogy a védőoltás 2020 végéig elkészülhet. Az LSHTM-nek a vakcinakutatással kapcsolatos adatai ide kattintva elérhetőek el.

Nem várja meg az emberi tesztelést, rögtön gyártani kezd egy oltást India - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: