Koronavírus: ilyen antitestválasz lehet a gyerekeknél

A tünetmentesen megfertőződött gyerekeknél is kiemelkedő antitestválaszt tapasztalt egy friss amerikai kutatás.

A legenyhébb, tünetmentesen lezajló koronavírus-fertőzés is jelentős antitestválaszt vált ki a betegségen átesett gyerekek és tizenévesek szervezetében - összegzi az amerikai Durham Egyetem kutatása, amelyet a MedicalXpress szemlézett. Minden jel arra utal, hogy a fertőzésen átesett gyermekekben olyan immunválasz alakul ki, ami valamiféle védelmet mindenképpen biztosít jövőbeni megfertőződésekkel szemben.

Az eddigi COVID-vizsgálatokban főleg súlyos beteg gyerekek értékeit elemezték. Fotó: illusztráció, Getty Images
Az eddigi COVID-vizsgálatokban főleg súlyos beteg gyerekek értékeit elemezték. Fotó: illusztráció, Getty Images

"Ez biztató eredmény, mivel a 12 év alatti gyermekek egyelőre nem olthatók" - mondta Jilian Hurst, a kutatás egyik vezetője. Munkatársaival 69 gyermeket és fiatalt vizsgáltak, akik életkora két hónaptól 21 évig terjedt. A vizsgált páciensek mind átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel. Az átlagéletkor 11,5 év volt, és az alanyok 51 százaléka lány volt.

Az eltelt idő nem jelentett problémát

Az immunválasz a vizsgált személyek esetében nem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a megbetegedésük. Akár négy hónappal később is ki lehetett mutatni vérükből az antitesteket. A gyerekek esetében 2 és 4 hónappal a megbetegedés után is ugyanolyan magas vagy annál kicsit magasabb volt az antitestszám, mint amit felnőttekben korábban megfigyeltek - derül ki a kutatásból.

Nem mindenkinek ajánlott a harmadik oltás - a szakértő válaszát ide kattintva olvashatja!

A gyermekek koronavírus elleni védőoltása hasonló szintű vagy még jobb védelmet biztosíthat számukra, mint amilyet a felnőtteké ad - vélik a kutatók. A vizsgálat azért különösen jelentős, mert "a gyermekek SARS-CoV-2-re adott immunválaszát vizsgáló legtöbb tanulmány a súlyosan beteg, vagy gyermekkori sokszervi gyulladásos szindróma miatt kórházba került páciensekre összpontosított, vagy csak az akut fertőzés során értékelték az immunitást" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Genevieve Fouda. "Tanulmányunk fontos információval szolgál arról, hogy a betegség súlyosságától függetlenül a SARS-CoV-2-specifikus immunválaszok lassan gyengülhetnek a gyermekek és serdülők körében" - tette hozzá.

Magyarországon oltással előznék meg a betegséget

Magyarországon már a 12-15 éves gyerekek számára is elérhető a COVID-19 elleni oltás. A gyerek adataival a szülő regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd néhány napos átfutás után, online lehet időpontot foglalni a nekik adható Pfizer-vakcinára. Mint azt megírtuk , a gyerekek COVID-19 elleni oltása az iskolakezdés előtt kaphat új lendületet, amikor a tervek szerint az iskolákban is lehetővé válik az oltakozás.

Ki dönt a gyerek oltásáról, ha elváltak a szülők? Információt ide kattintva olvashat erről!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: