Koronavírus: így keresik a fertőzötteket az olaszok

Elkezdték használni Olaszországban a mobilalkalmazást, amely jelzi felhasználójának, ha olyan emberrel került kapcsolatba, akiről kiderült, hogy koronavírus-fertőzött.

Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban - a közép-olaszországi Abruzzóban és Marchéban, a koronavírus-járvány olasz gócpontjai között számon tartott északkeleti Liguriában és a járványtól szinte teljesen mentes déli Pugliában - vezették be. Az alkalmazás június 15-étől egész Olaszországban elérhető lesz. Az adatok szerint eddig kétmillióan csatlakoztak az Immunihoz. A kontaktkeresés eredményességéhez azonban a 14 évnél idősebb lakosság 60 százalékának csatlakozására, mintegy 31 millió letöltésre van szükség.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus Olaszország, koronavírus applikáció
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus Olaszország, koronavírus applikáció

Késett az indulás

A kormány eredetileg májusban akarta bevezetni a kontaktkereső applikációt, de számos - főleg adatvédelmi - jellegű akadály késleltette az indulást. Az adatvédelmi ombudsman közlése szerint az Immuni most induló verziója nem azonosítja az alkalmazás használóját, mobilszámát és a vele kapcsolatba kerülő embereket sem. Azonban ha valaki koronavírus-fertőzött személlyel kerül kapcsolatba, az alkalmazás értesíti erről őt.

Itthon is mobilapp segíti a koronavírus-járvány elleni harcot - kattintson a részletekért!

Egyébként több tartomány is saját kontaktkereső rendszert dolgozott ki, köztük Szardínia, ahol a szigetre érkezők a tartomány hivatalos oldalán regisztrálhatnak a Sardegna Sicura (Biztonságos Szardínia) elnevezésű programba. A regisztrációt a koronavírus-járvány idején szállások is kérhetik a foglaláshoz.

Újraindult a tesztelés

Újraindult az olasz Vöröskereszt országos szerológiai tesztelése is. Az új típusú koronavírus ellen termelődő antigént mérő vérvizsgálatra 150 ezer kiválasztott embert kértek fel. Eddig 42 ezren mondtak igent, a többiek elutasították. A 60 millió lakosú Olaszországban február 20-a óta 235278 ember fertőződött meg és csaknem 34 ezren vesztették életüket a COVID19-cel összefüggésben. Az országban már több 2,6 millió embert teszteltek koronavírusra.

Még mindig nem térhet haza a koronavírus-járvány legpechesebb sportcsapata - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: