Koronavírus: időseket és betegeket támad

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata, de az egészségügyi dolgozók is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Az eddigi legátfogóbb tanulmány elkészítéséhez a kutatók 44672 fertőzött adatait vizsgálták. Az esetek több mint 80 százalékában enyhe, 13,8 százalékában pedig súlyos lefolyású a betegség. A betegek 4,7 százaléka azonban kritikus állapotba került.

új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, veszélyeztetettek, idősek, krónikus betegek
Védőmaszkot viselnek a vásárlók egy sanghaji boltban. Fotó: Getty Images

Veszélyben az idősek és a betegek

A halálozási arány a 80 év felettiek körében a legmagasabb - több mint 14 százalék. A kilenc év alatti gyerekek között azonban eddig nem szedett áldozatot a járvány. A halálozási arány 39 éves korig nagyon alacsony, de még a 40-es éveikben járó betegek körében sem éri el a fél százalékot. Az 50-59 éveseknél több mint fél százalék, a 60-69 éveseknél több mint 3 százalék, a 70-79 éveseknél pedig már 8 százalék az elhunytak aránya. A nemek szerinti megoszlást vizsgálva pedig azt látták a kutatók, hogy eddig jóval több férfi halt meg a járványban, mint nő. A férfiak körében 2,8, a nőknél pedig 1,7 százalékos a halálozási arány.

Kevésbé fenyegeti a gyerekeket az új vírus - olvassa el a részleteket!

A kutatók azt is megállapították, hogy a más betegségekben szenvedők esetében is nagy a megfertőződés kockázata. Leginkább a szív- és érrendszeri betegségekben, a diabéteszben, a krónikus légzőszervi betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedők veszélyeztetettek. Könnyen megbetegszenek továbbá az egészségügyi dolgozók is. Eddig már legalább 3 ezeren betegedtek meg a kórházak dolgozói közül, és több mint felüknél már bizonyították az új koronavírus jelenlétét. A vizsgálat határnapjáig - vagyis február 11-éig - öten haltak meg. A napokban azonban az egyik vuhani kórház igazgatója is elhunyt a járvány következtében.

Átmenetileg lassult a járvány

A decemberben kirobbant koronavírus-járvány Kína Hupej nevű tartományát sújtja a leginkább. Itt a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében mindössze 0,4 százalékos. A vírus országos halálozási rátáját így 2,3 százalékra teszik a szakértők.

A tanulmány szerint a megbetegedések számát mutató járványgörbe január 23-e és 26-a között csúcsosodott, aztán február 11-ig lefelé mutat. Az új betegek számának csökkenése a kutatók szerint arra utal, hogy működik a teljes városok elszigetelésére hozott intézkedés, és segíti a járvány megfékezését a fontos információk széleskörű terjesztése is. Egyre több helyen figyelmeztetnek például a rendszeres kézmosás és a maszkviselés fontosságára. A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sokan most térnek vissza a kínai holdújév időszakának hosszú utazásaiból, az országnak ezért fel kell készülnie a járvány esetleges felerősödésére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)