Koronavírus: időseket és betegeket támad

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata, de az egészségügyi dolgozók is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Az eddigi legátfogóbb tanulmány elkészítéséhez a kutatók 44672 fertőzött adatait vizsgálták. Az esetek több mint 80 százalékában enyhe, 13,8 százalékában pedig súlyos lefolyású a betegség. A betegek 4,7 százaléka azonban kritikus állapotba került.

új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, veszélyeztetettek, idősek, krónikus betegek
Védőmaszkot viselnek a vásárlók egy sanghaji boltban. Fotó: Getty Images

Veszélyben az idősek és a betegek

A halálozási arány a 80 év felettiek körében a legmagasabb - több mint 14 százalék. A kilenc év alatti gyerekek között azonban eddig nem szedett áldozatot a járvány. A halálozási arány 39 éves korig nagyon alacsony, de még a 40-es éveikben járó betegek körében sem éri el a fél százalékot. Az 50-59 éveseknél több mint fél százalék, a 60-69 éveseknél több mint 3 százalék, a 70-79 éveseknél pedig már 8 százalék az elhunytak aránya. A nemek szerinti megoszlást vizsgálva pedig azt látták a kutatók, hogy eddig jóval több férfi halt meg a járványban, mint nő. A férfiak körében 2,8, a nőknél pedig 1,7 százalékos a halálozási arány.

Kevésbé fenyegeti a gyerekeket az új vírus - olvassa el a részleteket!

A kutatók azt is megállapították, hogy a más betegségekben szenvedők esetében is nagy a megfertőződés kockázata. Leginkább a szív- és érrendszeri betegségekben, a diabéteszben, a krónikus légzőszervi betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedők veszélyeztetettek. Könnyen megbetegszenek továbbá az egészségügyi dolgozók is. Eddig már legalább 3 ezeren betegedtek meg a kórházak dolgozói közül, és több mint felüknél már bizonyították az új koronavírus jelenlétét. A vizsgálat határnapjáig - vagyis február 11-éig - öten haltak meg. A napokban azonban az egyik vuhani kórház igazgatója is elhunyt a járvány következtében.

Átmenetileg lassult a járvány

A decemberben kirobbant koronavírus-járvány Kína Hupej nevű tartományát sújtja a leginkább. Itt a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében mindössze 0,4 százalékos. A vírus országos halálozási rátáját így 2,3 százalékra teszik a szakértők.

A tanulmány szerint a megbetegedések számát mutató járványgörbe január 23-e és 26-a között csúcsosodott, aztán február 11-ig lefelé mutat. Az új betegek számának csökkenése a kutatók szerint arra utal, hogy működik a teljes városok elszigetelésére hozott intézkedés, és segíti a járvány megfékezését a fontos információk széleskörű terjesztése is. Egyre több helyen figyelmeztetnek például a rendszeres kézmosás és a maszkviselés fontosságára. A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sokan most térnek vissza a kínai holdújév időszakának hosszú utazásaiból, az országnak ezért fel kell készülnie a járvány esetleges felerősödésére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)