Koronavírus: időérzékünkre is kihatott a járvány

A világjárvánnyal járó társadalmi távolságtartás nagyban befolyásolta az emberek időérzékelését - állítják brit kutatók.

Vajon kiket lenne célszerű elsőként beoltani az új koronavírus ellen, ha elkészül az első igazoltan hatékony és biztonságos vakcina? Részletek itt.

Sokan érezték, illetve érzik úgy a koronavírus-járvány kitörését követő karanténidőszakban, mintha elveszett volna az időérzékük. A jelenség nem a véletlen műve, számos tényező befolyásolja ugyanis, hogy érzékeljük az idő múlását. A liverpooli John Moores Egyetem szakemberei készítettek egy kutatást a témában.

A koronavírus-járvány miatti bezártság az időérzékelésünkre is kihathatott
A koronavírus-járvány miatti bezártság az időérzékelésünkre is kihathatott. Fotó: Getty Images

Ruth S. Ogden, a kutatás vezetője healthline.com cikke szerint úgy nyilatkozott, hogy - főleg a személyes tapasztalataira alapozva - abból a tézisből indult ki, hogy a karanténban mindenki számára lassan telt az idő. Egy online kérdőív segítségével több mint 600 résztvevő adatait vette fel, akiknek a többi között rangsorolniuk kellett egy skálán, hogy ebben az időszakban mennyire érezték lassúnak az idő múlását a korábban megszokott állapotokhoz képest napi és heti léptékben. Emellett további kérdésekre kellett válaszolniuk az érzelmi állapotukkal és elfoglaltságaikkal kapcsolatban, valamint arról is faggatták őket, hogy mit gondolnak a társadalmi kapcsolataik aktuális helyzetéről.

Az így kapott eredményekből kiderült, hogy a megkérdezettek körülbelül egyötöde tapasztalta úgy, hogy a megszokott tempóban telt az idő a karantén alatt. Eközben 40 százalékuk úgy érezte, hogy a megszokottnál lassabban, 40 százalékuk pedig úgy, hogy a megszokottnál gyorsabban.

A szakemberek szerint az idősebb (65 év feletti), társaságilag kevésbé aktív, sok stresszt megélő emberek számára telt leglassabban az idő a karanténban. Ezzel szemben a fiatalabb, elfoglaltabb, több társas interakcióban részt vevő emberek számára gyorsabban pörögtek a napok.

Dr. Michael N. Shadlen, a Columbia University's Zuckerman Institute vezető kutatója szerint ezek az eredmények összhangban állnak mindazzal, amit korábbi, az idegrendszer biokémiájával kapcsolatos kutatások derítettek ki az időérzékeléssel kapcsolatban. Érzelmeink komoly szerepet játszanak abban, ahogy az idő múlását érzékeljük. A szimpatikus idegrendszer megnövekedett aktivitása (például stressz vagyfélelemesetén) kapcsolatba hozható azzal, hogy lassabbnak érzékeljük az idő múlását. A paraszimpatikus idegrendszer megnövekedett aktivitása (ilyenkor nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk) esetén viszont úgy érezhetjük, hogy az idő mintha gyorsabban telne.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)