Koronavírus: hétvégi kijárási tilalom a szomszédban

A koronavírus-járvány miatt a Magyarországot környező országok is egyre nehezebb döntéseket kénytelenek meghozni. A román kormány például fél hónapos kényszerszabadságra küldi a közalkalmazottakat, Szerbiában egész hétvégén tilos az utcára lépni, Ukrajnában pedig országelhagyási tilalmat fontogatnak.

Mutatjuk, jelenleg milyen állapotok uralkodnak a szomszédban a koronavírus-járvány miatt.

Románia

A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küldi azokat a közalkalmazottakat, akik munkájuk természeténél fogva nincsenek abban a helyzetben, hogy az első vonalban vegyenek részt a koronavírus elleni küzdelemben - jelentette be Ludovic Orban román miniszterelnök. A kabinet döntése szerint a közalkalmazottak felváltva mennek majd kényszerszabadságra.

A koronavírus ennyi ideig fertőzhet a maszkokon - részletek itt!

Minden érintett intézményben két csoportra osztják az alkalmazottakat. Egyik felük 15 napig biztosítja a működést, míg a másik csoport erre az időre kényszerszabadságra megy. Aztán 15 nap múlva cserélnek, és azok dolgoznak majd, akik az első szakaszban kényszerszabadságon voltak. A kényszerszabadságon lévő dolgozók egyébként a bérük 75 százalékát kapják meg. A kormányfő szerint az intézkedést azért vezetik be, hogy ezzel is akadályozzák a koronavírus terjedését. Közben a versenyszférában már több mint egymillió dolgozó munkaszerződését függesztették vagy bontották fel. Romániában egyébként eddig csaknem 4800 fertőzöttet és 227 áldozatot regisztráltak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus áldozatok, koronavírus haláleset, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Horvátország, koronavírus Románia
Szájmaszkot viselő idős nő Kijevben. Fotó: Getty Images

Ukrajna

Az ukrán kormány szerdán jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely azt indítványozza, hogy a koronavírus-járvány miatt átmenetileg tiltsák meg az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását. Emellett újabb szigorításokat vezetnének be a külföldiek beutazására vonatkozóan. A javaslat értelmében azokat, akik olyan országból érkeznek Ukrajnába, amelyekben a veszélyesfertőzéskülönösen elterjedt, automatikusan olyan személyeknek kell tekinteni, akik közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. Ezért érkezésük után egészségügyi megfigyelés alá, azaz karanténba kell őket helyezni.

Ukrajna egyébként már március közepén átmenetileg lezárta a határait a turisták előtt, továbbra is beengedte viszont azokat a külföldieket, akik állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeztek az országban. Emellett a nemzetközi áruszállításra sem vezetett be semmilyen korlátozást. Az ország eddig csaknem 1900 koronavírusos esetről és 57 áldozatról számolt be.

Szerbia

A koronavírus terjedése miatt Szerbia szigorított a kijárási tilalmon: a kormány a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik. A szerbiai járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére lehet számítani. "Már látszik a fény az alagút végén" - közölték. Az országban jelenleg 2666 fertőzöttről és 65 áldozatról tudnak.

Azonban a többi szomszédos országban is terjed az új típusú koronavírus. Ausztriában csaknem 13 ezer beteget és 273 áldozatot, Szlovéniában 1091 beteget és 40 halottat, Szlovákiában pedig 682 megbetegedést regisztráltak eddig. Horvátországban a koronavírusos esetek száma meghaladta az 1300-at, és 19-en hunytak el a fertőzés következtében.

"Ha az emberek egyéni belátására bízzuk, betartják-e a tilalmakat, soha nem szabadulunk meg a járványtól" - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)