Koronavírus: hamis gyógyszereket árulnak a csalók

Egyes internetes oldalakon már koronavírus elleni gyógyszereket is kínálnak, ezekből azonban nem szabad vásárolni, mert a hamis és nem engedélyezett készítmények akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

COVID-19: csak makákó, hörcsög és Trump kapott a gyógyszerből - kattintson a részletekért!

Jelenleg nincs olyan, kimondottan az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett készítmény, amelyekhez magánszemélyként is hozzájuthatnánk. A fertőzöttek állapotán segítő szerek ugyanis jelenleg kizárólag intézményi használatra érhetők el. A remdesivir, favipiravir és klorokin hatóanyagú gyógyszereket kíváló internetes oldalak tehát megbízhatatlanok, semmiképp se rendeljünk onnan - hangsúlyozta Müller Cecília.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus csalók, koronavírus átverés, koronavírus gyógyszer, koronavírus operatív törzs
A hamis és nem engedélyezett készítmények akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Gyorsteszteket se rendeljünk

A tisztifőorvos megemlítette azt is, hogy már olyan koronavírus -gyorsteszteket is kínálnak egyes online kereskedők, amelyek alkalmasak otthoni használatra, és néhány perc alatt megízható eredményt adnak. A szakember felhívta a figyelmet, hogy magán felhasználásra engedélyezett teszt nincs fogalomban, ezért ezekből se vásároljunk, és ne folytassunk otthonunkban öndiagnózist. Emellett arra kérte a lakosságot, hogy aki a koronavírussal kapcsolatos gyógyszert vagy tesztet reklámozó hirdetést lát, az jelentse a hatóságoknak.

Van, aki még mindig nem hord maszkot

A tisztifőorvos kijelentette továbbá, hogy az iskolák és óvodák működése zavartalan, és jelenleg mindössze 9 intézmény állt át digitális oktatásra. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt napon 76 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek a koronavírus-járvány elleni védekezést célzó szabályok megsértése miatt. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

A lélegeztetőgépre kerülők 60 százaléka meghal - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: