Koronavírus: gyorsul a romániai járvány

Romániában ismét felgyorsult az új típusú koronavírus-járvány terjedése: a csütörtök kora délutáni összesítés szerint 24 óra alatt 491 új fertőzést igazoltak, ami jelentősen meghaladja az elmúlt napok 300 körüli átlagát.

Óvatosan és lassan, de újraindítanák a hétköznapi életet Olaszországban. Részletek itt.

Összesen 7707-re nőtt a Romániában észlelt új típusú koronavírus-fertőzések száma. A diagnosztizált betegek közül 243 főt ápolnak intenzív osztályon, 386-an pedig elhunytak a COVID-19 következtében. Az elsőfertőzésmegjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, közülük 140-et az elmúlt 24 óra során. Ezzel egyidejűleg több mint hétezren kerültek ki a karanténból, ugyanakkor jelenleg is még több mint 60 ezren töltik otthoni elkülönítésben és csaknem 23 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot.

koronavírus, COVID-19, Románia, Bukarest
koronavírus, COVID-19, Románia, Bukarest

Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendelete szerint Romániában kiterjesztik a koronavírus-tesztelést több, más okból egészségügyi ellátást igénylő, de veszélyeztetettnek minősülő páciensre is. Ezentúl a kemoterápiás kezelés alatt álló vagy műtéti beavatkozásra váró tünetmentes rákbetegeken, a szervátültetésre készülő tünetmentes pácienseken, illetve donorokon, az otthoni vagy hatósági karanténban lévő, illetve COVID-19-ben szenvedő betegekkel érintkezésbe került várandós nőkön, a fertőzött személyekkel kapcsolatba került, dialízisre járó pácienseken és az idősotthonok gondozóin is elvégzik a koronavírus-tesztet.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete szerint a legfertőzöttebb nyugat-európai országokból, valamint az Egyesült Államokból, Törökországból vagy Iránból hazatérő román állampolgároknak már nem kell két hétre hatósági karanténba vonulniuk, ha írásos nyilatkozatban vállalják az otthoni - a többi lakót nem veszélyeztető, külön helyiségben töltendő - elkülönítést.

A Baltikumban és a Balkánon is terjed a járvány

Moldovában az elmúlt 24 órában 64 ember gyógyult meg a COVID-19-betegségből, ezzel a gyógyultak száma 235-re nőtt - közölte Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Csütörtök reggelig 1914 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel az országban, a betegségbe eddig 47-en haltak bele.

Venciszlav Mutafcsijszki, a koronavírus terjedése elleni fellépésért felelős bolgár operatív törzs vezetője csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában 48 újabb - rekordszámú - esetet jegyeztek fel Bulgáriában, ahol eddig 783 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetről tudni, köztük 48 egészségügyi dolgozó fertőzöttségéről. Mutafcsijszki elmondta: már egy héttel ezelőtt felhívták a figyelmet a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendszer tömeges megsértésére az országban, véleménye szerint különösen ez az oka a rekordszámú új fertőzöttnek. Bulgáriában eddig 36 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében, illetve 122 ember gyógyult meg.

A georgiai fővárosban, Tbilisziben az ortodox húsvét miatt péntektől 10 napra bezárják a temetőket, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzés terjedését - mondta el újságíróknak csütörtökön Kaha Kaladze polgármester. Georgiában eddig 336 bizonyított koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, három ember meghalt, 74-en meggyógyultak.

A fehérorosz egészségügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 3728-ról 4204-re emelkedett, valamint összesen már 40 halálesetet jegyeztek fel. Hatvanöt páciens lélegeztetőgépre szorul. Fehéroroszországban a romló helyzet ellenére eddig nem vezettek be karantént.

Lettországban a betegségmegelőzési és járványellenőrzési központ csütörtöki tájékoztatása szerint az igazolt koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 675-öt: 42 páciens közepesen súlyos, három súlyos állapotban van. A balti országban eddig 57-en gyógyultak ki a betegségből, öten viszont belehaltak.

Mire számíthatnak a várandós nők a mostani járványhelyzetben? Olvassa el az nlc.hu cikkét a témáról!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő