Koronavírus: gyorsul a járvány Romániában

Romániában először emelkedett ötszáz fölé az egy nap alatt észlelt új koronavírus-fertőzések száma.

Szombat reggelig 1,7 millióra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzések száma világszerte. Részletek itt.

Szombat kora délutánig bezárólag 523 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, ezzel 5990-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma - ismertette a stratégiai kommunikációs törzs. Az elmúlt napon 25 COVID-19 beteg elhunyt, a járvány halálos áldozatainak száma így 282-re nőtt. Mindeddig 758-an gyógyultak ki a fertőzésből, miközben jelenleg 208 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Intézményes karanténban 25 ezren, otthoni elkülönítésben 74 ezren tartózkodnak. Külföldön 694 román állampolgár betegedett meg, közülük 43-an belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

koronavírus, COVID-19, világjárvány, Bukarest, fertőtlenítés
koronavírus, COVID-19, világjárvány, Bukarest, fertőtlenítés

A hivatalos statisztika szerint továbbra is Suceava megye a legérintettebb terület, ahol 2,54 az ezer lakosra számított fertőzöttek száma. A fertőzöttségi sorban ötödik helyen szerepel a székelyföldi Kovászna megye, ahol az eddig észlelt 91 megbetegedés ezer lakoshoz mérten 0,43 esetet jelent. Továbbra is a székelyföldi Hargita megye a legkevésbé fertőzött romániai megye, ott mindössze 6 esetet regisztráltak.

Orvosok és ápolók is elkapták a fertőzést

A stratégiai kommunikációs törzs még pénteken közzétette az egészségügyi hatóságok február 26. és április 5. közötti időszakra vonatkozó gyorselemzését is. Eszerint a megbetegedettek átlagéletkora 47,6 év, 56 százalékuk nő. Afertőzéshalálos áldozatai közül 27 éves volt a legfiatalabb, 94 éves a legidősebb, az átlagéletkoruk 66,6 év volt. Az elhunytak 63,5 százaléka férfi.

Az elemzés arra is kitért, hogy a fertőzöttek 16,3 százaléka tartozik az egészségügyi személyzethez. Az első ilyen fertőzéseket a március 9. és 15. közötti héten észlelték. A fertőzött egészségügyi személyzet aránya március végéig folyamatosan nőtt, és március utolsó hetében a fertőzöttek csaknem 25 százalékát tette ki. Ezt a folyamatot sikerült megfordítani április első hetében, amikor 15 százalék alá szorult a megfertőződött orvosok, nővérek, ápolók és mentősök aránya.

Ukrajnában meghaladta a két és fél ezret a fertőzöttek száma

Egy nap alatt négy új esettel 73-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma szombatra Ukrajnában, míg az igazolt fertőzötteké 2511-re. A betegségből eddig 79-en gyógyultak fel. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szombati online sajtótájékoztatóján közölte, hogy már nincs az országban egyetlen megye sem, amelybe ne terjedt volna át a COVID-19.

Pénteken három nyugati régióban, Kárpátalja, Voliny és Csernyivi megyékben olyan rendeletet hozott a helyi kormányzóság, amelyben maximálisan korlátozta az emberek mozgását, azaz időszakosan megtiltotta a lakhely elhagyását a hétvégére, azaz szombat 13 órától hétfő 6 óráig. A Kijev megyei kormányzóság úgyszintén hasonló korlátozás bevezetését javasolta pénteken a helyi önkormányzatoknak.

Az országos rendőrség ugyanakkor szombaton közleményt adott ki, amelyben tisztázta, hogy kijárási tilalmat elrendelni az ukrán jogszabályok szerint csak rendkívüli állapot bevezetése mellett lehet. A jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet alatt hozott rendeletek pusztán ajánlás jellegűek. A rendőrség mindazonáltal emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet alatt megengedett a tömegközlekedés, a vállalkozások és szervezetek működtetésének korlátozása. Eszerint bezárhatnak minden üzletet az említett hétvégi időszakra, ahogy Csernyivci megyében ezt a gyógyszertárak kivételével meg is tették.

Hogyan kell helyesen használni az arcmaszkot? Ezt mutatja be az nlc.hu videója, amelyet ide kattintva tekinthet meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció