Koronavírus: ezt vizsgálják az idősotthonokban

A legnagyobb intézményekkel kezdjük az ellenőrzéseket, hiszen nagy létszám esetén a legnagyobb a koronavírus-fertőzés átadásának kockázata - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, Müller Cecília kedden bejelentette, hogy ezentúl országszerte ellenőrzik az idősotthonokat. Az új intézkedés összesen 1035 intézményt érint. Szerdán pedig arról beszélt a tisztifőorvos, hogy főként azt vizsgálják majd, hogy az idősotthonokban biztosítják-e a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges védőeszközöket, betartják-e a higiéniés szabályokat, illetve minden dolgozó megkapja-e a gondozottak hatékony ellátásához és megóvásához szükséges oktatást.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, operatív törzs tájékoztató

Több otthonban is megjelent a vírus

A tisztifőorvos megköszönte az intézményeknek az együttműködést, valamint kiemelte, hogy a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos feltárni az esetleges hibákat, hogy azokat még időben ki tudják javítani. Említést tett arról is, hogy az idősotthonokat a koronavírus okozta helyzet megoldódásáig folyamatosan ellátják egyéni védőeszközökkel.

"Az utóbbi napokban főként a Pesti úti otthonról beszéltünk, azonban már több intézményben - Budapesten és vidéken is - felütötte a fejét a koronavírus" - hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy minden érintett intézményben jelen vannak a járványügyi szakemberek, és kiemelt figyelemmel kísérik az otthonokban fennálló helyzet alakulását.

Folyamatos a felkészülés a kórházakban

Koronavírus: ennyire biztonságos most Magyarország - részletek!

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a kórházakban több ütemben, folyamatosan zajlik a felkészülés. Ennek célja, hogy nagy számú koronavírus-fertőzött esetén is rendelkezésre álljon a megfelelő számú ágy, lélegeztetőgép és egészségügyi dolgozó. Jelenleg azonban úgy tűnik, Magyarország eddig megfelelően kezelte a járványhelyzetet - tette hozzá. "Próbáljuk a járványgörbét laposítani és minél alacsonyabban tartani, ameddig csak lehet, de sosem lehet tudni, hogy mikor nő meg nagy mértékben a fertőzések száma" - figyelmeztetett Müller Cecília. "Jól látható, hogy több európai országban is túlterheltté vált az egészségügy, ezt szeretnénk elkerülni. A folyamatos felkészülés lényege tehát az, hogy mindenki hozzájusson az ellátáshoz, akinek erre szüksége van" - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány idején is nagyon fontos, hogy az életmető műtéteket, illetve a páciens állapotát jelentősen javító sürgős beavatkozásokat elvégezzék. Kitért arra is, hogy jelenleg is nagy szükség van az önkéntes véradókra, hogy az országos vérkészletet biztosítani tudják.

A kézmosás a legjobb védekezés

Semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori és alapos kézmosást - hangsúlyozta a tisztifőorvos a koronavírus elleni egyéni védekezéssel kapcsolatban. Mint mondta, a kesztyű valóban megvédheti a kezünket a szennyeződésektől, azonban ha túl sokáig viseljük ezeket, akkor veszítenek a védőképességükből - főleg akkor, ha meg is sérül, például kiszakad a gumikesztyű. A textil kesztyűkkel kapcsolatban pedig azt javasolja, hogy hazaérkezés után azonnal mossuk ki a viselt kesztyűinket, legalább 60 Celsius-fokon.

Egy olasz orvos szerint otthoni kezeléssel megakadályozható lenne, hogy sok koronavírusos beteg kórházban kössön ki - olvassa el társportálunk, az nlc.hu erről szóló cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció