Koronavírus: ezt javasolja az MTA

Hétfőn elindul a koronavírus elleni védekezés második szakasza, amelyben már az enyhítések is szerepet kapnak. A járvány azonban még tart, ezért nagyon fontos továbbra is kontroll alatt tartani a helyzetet. Mutatjuk, milyen válságkezelési módszereket javasolnak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakemberei rövid és hosszú távon.

Immunológusok, orvosok és biológusok állították össze azt az ajánlást, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a koronavírus-járvány rövid és hosszú távú kezelésére - a kormányzat és a hatóságok számára egyaránt - olvasható az MTA oldalán közzétett tájékoztatóban. Mutatjuk a legfontosabb megállapításokat.

Teszt, kontaktkutatás, elemzés

A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy sürgősen bővítsék a kontaktfelderítő, a mintavételi, az elemző és a nyilvántartó kapacitást. Azt írják, a koronavírus-járvány rövid és hosszú távú kezeléséhez is alapvető feltétel a megfelelő mennyiségű és minőségű teszt folyamatos alkalmazása. Sokkal több olyan tesztet kellene végezni, amely magát a fertőzést mutatja ki (rtPCR) - emelik ki. A hosszú távú járványügyi intézkedésekhez azonban szükség lesz a betegségen még át nem esett fogékonyak, valamint a már védettek azonosítására is. Ehhez más típusú tesztek is kellenek: olyanok, amelyek a szervezet által termelt ellenanyagokat (antitesteket) mutatják ki a vérben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt, koronavírus tudomány, koronavírus ajánlások, Magyar Tudományos Akadémia (MTA)
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szűrés, koronavírus-teszt, koronavírus tudomány, koronavírus ajánlások, Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

Csoportok, szelektív intézkedések

A szakértők szerint egy gyors és kiterjedt tesztelés eredményei alapján csoportokat lehetne felállítani a népességen belül. Ezen alapulhatnának aztán azok a szelektív intézkedések, amelyek a koronavírus-fertőzésre fogékony csoport tagjait a mostaninál is jobban védik, a védett csoport tagjait pedig jogosultságokkal ruházza fel a munkába való visszatérés céljából. Az ajánlás szerint a csoportok elkülöníthetőségét egészen addig biztosítani kellene, amíg nem lesz hozzáférhető védőoltás vagy hatékony gyógyszeres megelőzés.

Az egészségügy tartós megerősítése

A gyorstesztek beszüntetését követelik - a részletekért kattintson!

Az ajánlás kitér arra is, hogy a magyar egészségügy alulfinanszírozottsága, sorvadása súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jár - nemcsak a jelenlegi, koronavírus okozta helyzetben, hanem más országos méretű katasztrófahelyzetben is. Az egészségügy gyors és tartós megerősítése tehát egy kiemelten fontos feladat a közeli és távolabbi jövőben. Ezen belül jelentős mértékben bővíteni kell a népegészségügy egész intézményrendszerét - javasolják.

Figyelmeztetnek továbbá arra, hogy a koronavírus-járványhoz közvetlenül kapcsolódó teendők mellett figyelmet kell fordítani egyéb járulékos egészségügyi és társadalmi jelenségekre is. Példaként említik a krónikus betegek ellátatlanságát, a szűrési fegyelem lazulását, a várólisták várható növekedését és a diagnosztikai beavatkozások késlekedését. A szakemberek szerint ezek az amúgy is leterhelt és alulfinanszírozott egészségügyben egy esetleges újabb fertőzéshullám lezajlását befolyásolhatják.

A Magyar Tudományos Akadémia jelezte továbbá, hogy a továbbiakban is kész az állásfoglalások és ajánlások megfogalmazására, valamint a kutatások szervezésében való részvételre is. Mint írták, minden lehetséges módon támogatják a tudomány eredményeinek alkalmazását a koronavírus elleni harcban.

Egy kutatás szerint több nő dolgozik a koronavírus-járvány frontvonalában, mint férfi - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció