Koronavírus: ezt gondolják a magyarok a kötelező oltásról

Friss felmérésben vizsgálták, hogyan vélekednek a magyarok a koronavírus elleni oltás esetleges kötelezővé tételéről. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 59 százaléka nem ért egyet ezzel.

A felmérés során 1000 főt kérdeztek meg, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét.

Bár Magyarországon jelenleg nincs szó a koronavírus-oltás kötelezővé tételéről, több szakértő is beszélt már arról, hogy ez lehet a következő lépés. Pedig a kötelező oltás lakossági elutasítása egyre masszívabb - írja a napi.hu. A Pulzus Kutató 59 százalékos elutasítást mért a lap számára végzett friss közvélemény-kutatásban. Ez az arány novemberben - egy szintén a napi.hu kezdeményezésére végzett felmérés eredményei szerint - még 44 százalék volt.

Fertőtlenítik egy férfi karját, mielőtt beoltják a Moderna harmadik adagjával Egerben.
Fertőtlenítik egy férfi karját, mielőtt beoltják a Moderna harmadik adagjával Egerben. Fotó: MTI/Komka Péter

Most a lakosság 41 százaléka állt egyértelműen a kötelező oltás mellett, míg novemberben 39 százalék vélte így. A kötelező oltás támogatottsága a januári felmérés alapján független volt a választoló nemétől, nagyjából ugyanolyan arányban álltak ki mellette, illetve utasították el a nők és a férfiak, mint az átlagos eredmény. Novemberben megosztottabbak voltak a nemek szerinti válaszok: a teljes elutasításra a férfiak 40 százaléka szavazott, a nők 48 százaléka volt ezen a véleményen.

A legfiatalabbak a legelutasítóbbak

Már tesztelik az omikronspecifikus oltást.

Ha korcsoportonként vizsgáljuk a válaszokat, majdnem ugyanazt láthatjuk, mint novemberben: a legfiatalabbak a legkevésbé támogatnák a kötelezővé tételt, és ők utasítják el a legnagyobb arányban azt, míg a legidősebbek éppen fordítva vélekednek, ők lennének a legelfogadóbbak a bevezetésével. A 18-39 éves korosztályból mindössze 27 százalék tenné kötelezővé a vakcina felvételét, a középkorúak 43 százaléka támogatná a szigort, míg a 60 felettiek 54 százaléka állt ki a kötelező COVID-oltás mellett.

A diplomások nagy része bevezetné

Iskolázottság szerint az alapfokú végzettségűek és az érettségizettek nagyjából azonos arányban (rendre 38-39 százalék) tennék kötelezővé a vakcinát, míg a diplomások 52 százaléka vezetné be a kötelező immunizálást. Az alapfokon iskolázottak és az érettségizettek közel kétharmada utasította el a szigorítást, szemben a diplomások 48 százalékával. Novemberben is a diplomások voltak elutasítók a legkisebb arányban, de akkor csak mindössze 28 százalékuk mondta, hogy nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást.

A megyeszékhelyeken a legkisebb a támogatottság

Ami a válaszolók lakhelyét illeti, kiderült, hogy a novemberi felméréshez hasonlóan ezúttal is a budapestiek szavaztak legnagyobb arányban a kötelezővé tétel mellett (54 százalék), azonban a legkisebb támogatottságot most a megyeszékhelyeken mérték a kutatók (35 százalék). Novemberben a városokban és községekben élők közül hajlottak a legszerényebb mértékben a további szigorításra.

"Mi ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a betegeink meggyógyulnak" - jelentette ki Szkupeny Johanna, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet felnőtt intenzív terápiás osztályának főnővér-helyettese, hozzátéve, hogy ez csak akkor történhet meg, ha az emberek beoltatják magukat az új típusú koronavírus ellen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció