Koronavírus: ezért is veszélyesek a zsúfolt helyek

Egy friss tanulmány konkrét helyiségeket is megnevez, ahol a levegőben maradhatnak a koronavírus részecskéi.

Miért fontos az országos szűrés? Cikkünkből megtudhatja.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a vírusok nemcsak köhögéskor és tüsszentéskor, hanem akár beszéd során is elszabadulhatnak, az ezekből álló aeroszol pedig hosszú órákig is képes a levegőben maradni. Zárt környezetben ez különösen veszélyes, illetve egy friss tanulmány szerzői a zsúfolt helyek veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Nemcsak a zárt, de a zsúfolt helyeken is különösen veszélyes lehet a koronavírus.
Nemcsak a zárt, de a zsúfolt helyeken is különösen veszélyes lehet a koronavírus. Fotó: Getty Images

A Nature Research című folyóiratban hétfőn megjelent tudományos munka rávilágít, hogy a SARS-CoV-2 genetikai anyagának részecskéit azonosították kórházi vécékben, illetve olyan zárt helyeken, ahol nagy tömegek fordulnak meg, valamint azokban a helyiségekben, ahol a kórházi dolgozók levették a védőöltözetüket.

A kutatók két vuhani kórház helyiségeinek, illetve a kórházak környékének levegőjét vizsgálták, úgynevezett aeroszolcsapdák segítségével. Azt írják, hogy bár találtak koronavírusos aeroszolokat kórházi osztályokon, szupermarketekben és lakóépületekben, sokkal több ilyen részecske keringett a zsúfolt terekben - például egy olyan zárt térben, ami nem is az intézmények egyikében, hanem az egyik kórház közelében található.

A szellőztetés és a fertőtlenítés sokat segíthet

A New York Post szerint a tudósok még vitatják, hogy vajon az új koronavírus terjed-e a levegőbe jutó részecskékkel, de a fent említett friss tanulmányban a szerzők úgy vélekednek, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb vírust tartalmazó aeroszol keringjen a levegőben. "Eredményeink azt jelzik, hogy a helyiségek szellőztetése, a nyílt terek, a védőfelszerelések fertőtlenítése és a mosdók megfelelő használata és fertőtlenítése hatékonyan csökkentheti a koronavírus koncentrációját az aeroszolokban" - fejtették ki a kutatók.

Forrás: nypost.com; hazipatika.com

A lelkisegély-vonal vezetői és a terapeuta szerint így viseljük a mostani helyzetet - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)