Koronavírus: ezért hasznos az antigénalapú gyorsteszt

Az Európai Bizottság arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy a tél közeledtével általánosítsák az antigénalapú gyorstesztek alkalmazását.

A szerdán elfogadott, nem kötelező jellegű ajánlásaiban a brüsszeli végrehajtó testület azt szorgalmazta, hogy a tagállamok az RT-PCR-vizsgálatokon felül antigénalapú gyorsteszteket is végezzenek az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése, a fertőzések kimutatása, a karanténintézkedések rövidülése és a határokon átnyúló utazások megkönnyítése érdekében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Európa, koronavírus antitestteszt, koronavírus gyorsteszt, koronavírus-tesztelés, koronavírus szűrés
Az antigénalapú gyorstesztek alkalmazásának általánosítását javasolják.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mikor jön jól a gyorsteszt?

Több mint 12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország - kattintson a részletekért!

A bizottság szerint olyan helyzetekben kell a gyorsteszteket alkalmazni, amikor nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű PCR-teszt, de gyors diagnózisra van szükség a koronavírus-járvány kezeléséhez, továbbá a magas kockázatú csoportok és helyszínek rendszeres ellenőrzése érdekében. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ elemzése alapján kibocsátott ajánlások nyomatékosan ösztönzik az EU-tagállamokat arra is, hogy kölcsönösen ismerjék el a más tagállamok területén működő, engedéllyel rendelkező vizsgálati létesítményekben elvégzett antigén gyorstesztek eredményét. Ez ugyanis elősegítené az emberek szabad mozgását és a belső piac zökkenőmentes működését is.

100 millió eurót szánnak rá

A bizottság közölte azt is, hogy 100 millió eurót szán antigénalapú gyorstesztek megvásárlására és azok tagállamokba történő kiszállítására. Emellett további 35,5 millió eurót biztosít a szükséghelyzetekben anyagi támogatást nyújtó forrásokból annak érdekében, hogy EU-szerte támogassa a koronavírus -tesztelési kapacitások bővítését.

A szájvíz 30 másodperc alatt megöli a koronavírust laboratóriumi körülmények között - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra