Koronavírus: ez lassíthatja a terjedését

Az UV-sugárzás lassíthatja a koronavírus terjedését, de nem szünteti meg azt - véli Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének docense.

Az új típusú koronavírussal kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés. Egyelőre még a pontos eredetét sem tudják. Az egyik legfontosabb kérdés viszont a jelenlegi helyeztben talán az, hogy vajon a tavaszi-nyári időjárás csökkenti-e a kórokozó fertőzőképességét.

koronavírus
Rendőrök járőröznek Salgótarjánban. Fotó: MTI/Komka Péter

Nem a meleg oldja meg a problémát

Koronavírus: 2 millió beteg és 137 ezer halott világszerte - részletek!

A koronavírus 5-11 Celsius-fokon, nem túl nagy páratartalom mellett a legéletképesebb és a legfertőzőbb, de az eddigi adatok szerint életképes marad melegebb, párásabb körülmények között is - ismertette Szegedi Sándor. A szakember szerint viszont a vírus fertőzőképességének csökkenését nem a hőmérséklet emelkedésétől, hanem az erősödő napsugárzástól lehet várni. A szakértő emiatt nyáron a vírus terjedésének lassulására számít.

A levegő minősége is számít

A szakértő hangsúlyozta, hogy a koronavírus terjedését a levegő minősége is nagyban befolyásolja, a szálló por ugyanis jól szállítja a kórokozókat. Ha ehhez szél is társul, messzire szétszóródhat a vírus - tette hozzá.

A szombathelyi katasztrófaturistákat a koronavírus sem ijesztette el - a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső