Koronavírus: ez jelzi, hogy leáldozóban van a járvány

A britek tudományos tanácsadó testülete új megközelítéssel vizsgálja a koronavírus reprodukciós rátáját. A szélesebb körű, országos járványügyi mutatók bizakodásra adnak okot: a nagy-britanniai koronavírus-járvány jelentős ütemű visszavonulását jelzik.

A koronavírus -járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett, Angliára kiszámított új becslési sávja. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,8 és 1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

Nincs esély arra, hogy a COVID-19 teljesen eltűnjön. Mutatjuk , miért!

Nemzetenként érdemes kiszámolni a rátát

A SAGE eddig az Egyesült Királyság egészére dolgozta ki hetente az R becslési sávot. Pénteki közleménye szerint azonban most már pontosabb képet nyújt, ha az ország egyes nemzeteinek reprodukciós rátáját külön-külön számítják ki, mivel a járványkezelés is egyre inkább helyi jellegűvé válik. A most közzétett új, 0,8-1 közötti becslési sáv a testület ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása a stagnálás és a 0,4 százalékos csökkenés közötti sávban lehet.

koronavírus COVID-19 járvány Nagy-Britannia reprodukciós ráta
Angliában várhatóan stagnálni vagy csökkenni fog az új fertőzöttek száma.Képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta minimális mértékben emelkedett: a múlt héten a becslési sáv felső széle is az 1-es érték alatt volt. A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai ugyanakkor a nagy-britanniai koronavírus-járvány egyre nagyobb ütemű visszavonulását jelzik. A szaktárca közölte: pénteken 52-en, a pénteken véget ért egy hétben 302-en haltak meg COVID-19 betegségben - ez tavaly szeptember óta a legalacsonyabb heti halálozási szám. A COVID-19 okozta halálozások heti száma egy hét alatt 38,2 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában.

Sikeres volt az oltási kampány

A brit koronavírus-járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta több mint 1300-an haltak meg COVID-19-ben. Az egészségügyi minisztérium pénteki adatsora alapján az elmúlt hét napban 690-nel, az előző egyheti időszakhoz mérve 23,5 százalékkal 2241-re csökkent a COVID-19 betegséggel újonnan kórházba szállított páciensek száma. Egybehangzó szakértői vélemények szerint a járványügyi mutatók folyamatos javulása elsődlegesen az oltási kampány eredménye.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint eddig 31 301 267-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech vagy az Oxford/AstraZeneca vakcina - valamelyikéből. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság több mint 60 százaléka már részesült az első oltási dózisban . A szaktárca tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 4 948 635 embernek adták be, így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt átlépte a 36 milliót.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére az 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére pedig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját. Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki Twitter-üzenetében ugyanakkor azt kérte, hogy zárt térben egyelőre a beoltottak se tartsanak társasági összejöveteleket. Johnson felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályok értelmében szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat együtt.

A koronavírus elleni vakcinát gyártó cégek többsége egyelőre két részoltásból álló oltássorozatban gondolkodik. Akkor is, ha ez megnehezíti a tömeges oltásokat és a globális nyájimmunitás kialakulását. De miért kell a legtöbb vakcinából két dózis? Ide kattintva elolvashatja erről szóló cikkünket.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)