Koronavírus: erre figyeljünk a játszótereken

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában már lehetőség nyílt a korábban bevezett korlátozások feloldására. Ennek következtében egyre több játszótér nyitja meg a kapuit, azonban néhány szabályt itt is be kell tartani.

A játszótereken nehezebb folyamatosan 1,5 méteres távolságot tartani, ezért nagyon fontos, hogy csak egészséges szülők és gyerekek vegyék igénybe a szabadtéri játéklehetőségeket - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, a koronavírus-járvány idején a játszóterek fenntartóinak kiemelt figyelmet kell fordítani a játékok megfelelő műszaki állapotára és rendszeres fertőtlenítésére, ezek mellett pedig a homokozókban lévő homokot is gyakran ki kell cserélni, illetve át kell forgatni. Nagyon fontos továbbá, hogy a játszóterek területén legyen lehetőség a hulladékgyűjtésre, a szemeteseket pedig rendszeresen ürítsék.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus játszótér, koronavírus gyerekek, koronavírus operaítv törzs, operatív törzs tájékoztató
Gyerekek hintáznak szüleikkel a fővárosi Hunyadi téren lévő játszótéren. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tisztifőorvos szerint a maszk és a kesztyű folyamatos viselése csak zavarná a gyerekeket, ezért nem ajánlja ezek használatát a játszótéren. Ha a védekezőeszköz miatt a gyerekek gyakrabban nyúlnak az arcukhoz, akkor a többet árt, mint amennyit használ, mert akár meg is növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát - fogalmazott. A szülőknek azt javasolja, hogy kézmosási lehetőség hiányában vigyenek magukkal kéztörlő kendőt, hazaérkezést követően pedig alapos, szappanos kézmosás és ruhaváltás is ajánlott.

Mi a helyzet az idősotthonokkal?

Koronavírus: a magyarok alig 1 százaléka kaphatta el - kattintson a részletekért!

Magyarországon 100 ezer lakosra jelenleg 36,8 koronavírus-fertőzött jut, és az aktív fertőzöttek mintegy harmada szorul kórházi kezelésre. Ez a környező országokhoz és a globális helyzethez viszonyítva továbbra is kedvező adat - emelte ki a tisztifőorvos. Mint mondta, az elmúlt napon regisztrált 42 új esetet a fővárosból és 5 megyéből jelentették, egy részük bentlakásos szociális intézményekből került ki. Eddig 33 idősotthonban ütötte fel a fejét az új kór, összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg. Az elhunytak száma 110, 298-an pedig már meggyógyultak.

Több kutatócsoport is dolgozik

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon több kutatócsoport végzi egyidejűleg a munkát. A tudósok az új típusú koronavírus természetét és mutációját is vizsgálják. Emellett azonban a klinikai területen is számos kutatás folyik, hogy újabb gyógymódokat találjanak a COVID-19 nevű betegség ellen. Példaként említette, hogy a vérplazmaterápia is egy ilyen munka eredménye.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások már országszerte megszűntek, a rendőrség továbbra is a biztonsági előírások betartását kéri mindenkiről. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt.

Ezért érzékenyebbek a dohányosok a koronavírusra - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: