Koronavírus: erre figyeljünk a játszótereken

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában már lehetőség nyílt a korábban bevezett korlátozások feloldására. Ennek következtében egyre több játszótér nyitja meg a kapuit, azonban néhány szabályt itt is be kell tartani.

A játszótereken nehezebb folyamatosan 1,5 méteres távolságot tartani, ezért nagyon fontos, hogy csak egészséges szülők és gyerekek vegyék igénybe a szabadtéri játéklehetőségeket - hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, a koronavírus-járvány idején a játszóterek fenntartóinak kiemelt figyelmet kell fordítani a játékok megfelelő műszaki állapotára és rendszeres fertőtlenítésére, ezek mellett pedig a homokozókban lévő homokot is gyakran ki kell cserélni, illetve át kell forgatni. Nagyon fontos továbbá, hogy a játszóterek területén legyen lehetőség a hulladékgyűjtésre, a szemeteseket pedig rendszeresen ürítsék.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus játszótér, koronavírus gyerekek, koronavírus operaítv törzs, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus játszótér, koronavírus gyerekek, koronavírus operaítv törzs, operatív törzs tájékoztató

A tisztifőorvos szerint a maszk és a kesztyű folyamatos viselése csak zavarná a gyerekeket, ezért nem ajánlja ezek használatát a játszótéren. Ha a védekezőeszköz miatt a gyerekek gyakrabban nyúlnak az arcukhoz, akkor a többet árt, mint amennyit használ, mert akár meg is növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát - fogalmazott. A szülőknek azt javasolja, hogy kézmosási lehetőség hiányában vigyenek magukkal kéztörlő kendőt, hazaérkezést követően pedig alapos, szappanos kézmosás és ruhaváltás is ajánlott.

Mi a helyzet az idősotthonokkal?

Koronavírus: a magyarok alig 1 százaléka kaphatta el - kattintson a részletekért!

Magyarországon 100 ezer lakosra jelenleg 36,8 koronavírus-fertőzött jut, és az aktív fertőzöttek mintegy harmada szorul kórházi kezelésre. Ez a környező országokhoz és a globális helyzethez viszonyítva továbbra is kedvező adat - emelte ki a tisztifőorvos. Mint mondta, az elmúlt napon regisztrált 42 új esetet a fővárosból és 5 megyéből jelentették, egy részük bentlakásos szociális intézményekből került ki. Eddig 33 idősotthonban ütötte fel a fejét az új kór, összesen 846 gondozott és 139 dolgozó fertőződött meg. Az elhunytak száma 110, 298-an pedig már meggyógyultak.

Több kutatócsoport is dolgozik

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon több kutatócsoport végzi egyidejűleg a munkát. A tudósok az új típusú koronavírus természetét és mutációját is vizsgálják. Emellett azonban a klinikai területen is számos kutatás folyik, hogy újabb gyógymódokat találjanak a COVID-19 nevű betegség ellen. Példaként említette, hogy a vérplazmaterápia is egy ilyen munka eredménye.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások már országszerte megszűntek, a rendőrség továbbra is a biztonsági előírások betartását kéri mindenkiről. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt.

Ezért érzékenyebbek a dohányosok a koronavírusra - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső