Koronavírus: ennyivel csökkent a várható élettartam itthon

Átlagosan 0,8 hónappal kevesebb a várható élettartama egy 2020-ban született magyar embernek, mint a 2019-ben világra jötteknek. Nem vagyunk egyedül ezzel a helyzettel, a legtöbb országban jelentősen romlottak az emberek életkilátásai a járvány hatására.

Az Eurostat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderült, átlagosan 0,8 hónappal csökkent a 2020-ban születettek várható élettartama az egy évvel korábbi értékhez képest. Ez elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írható, utoljára 1962-ben romlott ennyit a születéskor várható élettartam Magyarországon - számolt be róla a Népszava. A lapnak nyilatkozó szakértő, Kovács Katalin szociológus, demográfus elmondta, mindössze néhány ország, köztük Dánia, Norvégia és Finnország mutatóiban volt minimális javulás, ami a sikeres járványkezelésnek köszönhető.

koronavírus élettartam Magyarország életkor COVID-19
Átlagosan 0,8 évvel csökkent a várható életkor itthon a járvány következtében. Fotó: Getty Images

Azokban az országokban, ahol jobban elszabadult a járvány, erősebben romlottak az életkilátások is. A koronavírus által leginkább sújtott európai országokban a magyarhoz hasonlóan alakultak a számok: Olaszországban 1,2 évvel, Spanyolországban 1,6 évvel, Belgiumban 1,2 évvel, Csehországban 0,9 évvel csökkent a várható élettartam 2020-ban. A listát Liechtenstein vezeti, ahol 2,4 évvel lett rövidebb a várható élettartam.

A COVID-19 betegség volt a harmadik leggyakoribb halálozási ok 2020-ban az Egyesült Államokban - részletek itt.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint ezzel 75,7 évre csökkent a születéskor várható élettartam. Nemek szerinti bontásban még mindig a nők vezetnek: 0,6 éves csökkenéssel az ő várható élettartamuk 79,1 év, míg a férfiaké 0,8 éves csökkenéssel 72,3 év itthon. Ezekkel az adatokkal uniós összesítésben a lista vége felé helyezkedünk el, mindössze három tagállamot (Litvániát, Romániát és Bulgáriát) előzzük meg a várható életévek számában.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) friss publikációja szerint azonban várható, hogy a járvány utáni években gyorsan visszaáll a várható élettartam a korábbi szintre. Kovács Katalin a lapnak azonban kiemelte, egyelőre nem ismertek a koronavírus-fertőzés hosszú távú egészségügyi hatásai, és a járványhelyzet miatt az egyéb betegségek kezelése is akadozott, mindez pedig kihatással lehet az emberek egészségére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső