Koronavírus: ennyi fertőzött lehet tünetmentes

A koronavírus-fertőzöttek több mint harmadánál egyáltalán nem jelentkeznek észlelhető betegségtünetek - állítják amerikai kutatók több mint 350 tanulmány elemzését követően.

A korábbiaktól valamelyest eltérő tüneteket válthat ki a koronavírus delta variánsa okozta fertőzés. Részletek itt.

Már a világjárvány kezdetén világossá vált, hogy nem ritkán olyanok terjeszthetik az új típusú koronavírus-fertőzést, akik panaszok híján nem is tudnak fertőzöttségükről. Továbbra sem ismert azonban, hogy milyen mértékű ez a kockázat, illetve mekkora lehet a tünetmentes fertőzések aránya az összes eset között. Mint azt a ScienceAlert írja , a kezdeti becslések meglehetősen tág határok között, a 4 százalékos aránytól a 81 százalékosig mozogtak. Ahogy aztán a pandémia egyre inkább terjedt, a konzervatívabb tudományos állásfoglalások már inkább 20 százalék körülire tették azokat, akik bármiféle tünet nélkül lehetnek fertőzöttek, egyszersmind fertőzőek.

Egy új tanulmány szerint a koronavírus-fertőzöttek harmada lehet tünetmentes
Egy új tanulmány szerint a koronavírus-fertőzöttek harmada lehet tünetmentes. Fotó: Getty Images

A problémát leginkább az jelenti a kérdésben, hogy nagyon nehéz megbízható módszert találni a tünetmentes fertőzöttek arányának felmérésére. Jelentős részben azért is, mert láz, szaglásvesztés, torokfájás és köhögés híján kevesen keresik fel orvosukat, illetve kérnek tesztelést. Erre megoldást jelenthetnének azok a felmérések, amelyek egy populáció találomra kiválasztott mintáját tesztelik vírus jelenlétét keresve, függetlenül a résztvevők egészségügyi állapotától. Csakhogy előfordulhat, hogy valaki, aki a mintavétel napján még teljesen jól érzi magát, néhány órával vagy nappal később megbetegszik. Ilyen esetekben tehát nem mondhatjuk, hogy nincsenek tünetei, csupán azt, hogy egyelőre nincsenek tünetei, de még lehetnek.

A fertőzöttek több mint harmadának nincsenek tünetei

Egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS ) című tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerzői több mint 350 korábbi tanulmány elemzésével igyekeztek pontosabb választ adni arra a kérdésre, mekkora lehet valójában a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek aránya. A laboratóriumi tesztekkel igazolt fertőzéseken alapuló tematikus munkákat két külön elemzésben vizsgálták. Első lépésben csak azokkal a kutatásokkal foglalkoztak, amelyek magukban foglaltak egy alapvető nyomonkövetési időszakot azon igazoltan fertőzött alanyok kiszűrésére, akiknél később jelentkeznek tünetek. Második lépésben pedig olyan tanulmányokat vettek górcső alá, amelyek a tesztelés idején már megkülönböztették a csendes fertőzéseket, majd nyomon is követték az érintetteket.

Az első elemzés szerint a tünetmentes fertőzöttek aránya 35,1 százalék, a második alapján pedig 36,9 százalékra tehető. A számok elég közeliek ahhoz, hogy meggyőzzék arról a kutatókat, hogy módszerüknek van létjogosultsága, egyszersmind megerősítve a feltételezést, hogy a korábbi becslések túlzottan alacsonyak voltak. A tanulmányból fény derült továbbá arra is, hogy gyermekek körében gyakoribb a tünetmentesség, mint idősebbek körében, ahogy az egészséges fertőzöttek is gyakrabban hordozzák a vírust panaszok nélkül, mint azok, akiknek valamilyen társbetegségük is van.

Mind a súlyos megbetegedés kockázatát, mind a vírus terjedésének veszélyét csökkentheti egy orrspray-ként beadható koronavírus elleni vakcina. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Olajág Otthonok (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: