Koronavírus: emiatt húzódik el a járvány a szomszédban

Mivel Szerbiában alacsony a koronavírus elleni átoltottság, az országban elhúzódik a járvány, és más - jobban átoltott - országokhoz képest csak később törölhetők el a korlátozások - jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője kedden a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Romániában gyorsan terjed az omikron BA.2 alvariánsa, a hatóságok mégsem tartanak újabb járványhullámtól.

A szerbiai nagykorú lakosság körülbelül 59 százaléka kapta meg valamely védőoltás mindkét adagját. Ez az átoltottsági arány alacsonynak számít, így továbbra sem tud jelentősen csökkenni a fertőzöttek, illetve a halálos áldozatok száma - hívta fel a figyelmet Kon.

védőoltás, vakcina, koronavírus, COVID-19
Szerbiában viszonylag alacsony a lakosság átoltottsága COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Az országban továbbra is kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata zárt térben. Emellett 20 óra után kötelező a védettségi igazolások felmutatása a vendéglátó- és szórakozóhelyeken.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 4483-mal közel 1,89 millióra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma 55-tel nőtt, és immár meghaladja a 14,9 ezret. A környékbeli országok közül Koszovóban 101 új fertőzést és 1 halálesetet, Észak-Macedóniában 234 új fertőzést és 17 halálesetet, Montenegróban 185 új fertőzést és 8 halálesetet, Bosznia-Hercegovinában 303 új fertőzést és 31 halálesetet regisztráltak az elmúlt napon.

Magyarországon kedd reggelig több mint háromezer új fertőzöttet jegyeztek fel, miközben elhunyt újabb 131 COVID-19-beteg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)