Koronavírus: ekkor nyílhatnak meg Európa határai

A koronavírus-járvány minden országban érzékenyen érintette a turizmust. A helyzet stabilizálódásával ezért egyre fontosabb kérdés a határok újranyitásának időpontja.

Koronavírus: mi lesz turizmussal? A válaszért kattintson ide!

A határzárak feloldásával kapcsolatban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió (EU) tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat. Így ugyanis a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után mindenhol egyszerre indulhatna újra az idegenforgalom, és elkerülhetővé válna a turistákért folytatott versengés. Az olasz diplomácia vezetője azt szorgalmazza, hogy június 15-e legyen az európai újraindulás napja. "Mivel Németország ezen a napon készül újra megnyitni határait, próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni" - fogalmazott a külügyminiszter. Közben azonban már Horvátország és Szlovénia is megnyitotta határait a turisták előtt, éjféltől pedig Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat - ezek az országok azonban egyelőre csak egymás állampolgárai számára.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus határok, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus nyár, koronavírus turizmus
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus határok, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus nyár, koronavírus turizmus

Egységes nyitásra lenne szükség

Az olaszok egyébként épp azt szeretnék elkerülni, hogy az EU tagországai között a turisták olyan kétirányú folyosókon mozogjanak, amelyek más országokat kizárnak. Az olasz külügyminiszter elmondása szerint osztrák kollegájától, Alexander Schallenbergtől már ígéretet kapott arra, hogy Ausztria átengedi majd Olaszország felé a német turistákat - ez azért is fontos, mert tavaly a németek tették ki az Olaszországba utazók több mint 27 százalékát. Bár a koronavírus-járvány miatt idén valószínűleg kevesebben kelnek majd útra, az olaszok továbbra is nagyon bíznak a turistákban. Az északkeleti Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia például korábban úgy nyilatkozott a témáról, hogy az osztrák és német törzsközönség érkezése nélkül az idei nyári szezon megsemmisül a régióban.

A legtöbben belföldön nyaralnak idén

Az olasz külügyminiszter kiemelte, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a turisták minőségi vendéglátásban részesüljenek és biztonságban érezzék magukat a koronavírus-járvány által erősen sújtott országban. Az olaszoknak azonban azt javasolta Luigi Di Maio, hogy ők idén nyáron inkább belföldi úticélokat válasszanak, így is támogatva a helyi idegenforgalmat.

Hasonló javaslatot tett Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök is: ő konkrétan óva intette honfitársait a külföldi nyaralástól. Ennek hátterében azonban nem feltétlenül a helyi vendéglátó szektor támogatása áll, sokkal inkább az, hogy ne hurcolhassák be újra az új kórokozót. "Emlékszünk rá, hogy a fertőzést külföldről hurcolták be, ezért célszerűnek tartjuk a külföldi turistautaktól való tartózkodást" - fogalmazott. A koronavírus-járvány egyébként a magyarok utazási terveit is felülírta. Úgy tűnik, idén nyáron csak kevesen vállalják be a külföldi utazásokat, és inkább vidékre utaznának a magyarok a tengerpartok helyett.

Május végén újranyílik a horvát határ a magyarok előtt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció