Koronavírus: ekkor nyílhatnak meg Európa határai

A koronavírus-járvány minden országban érzékenyen érintette a turizmust. A helyzet stabilizálódásával ezért egyre fontosabb kérdés a határok újranyitásának időpontja.

Koronavírus: mi lesz turizmussal? A válaszért kattintson ide!

A határzárak feloldásával kapcsolatban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió (EU) tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat. Így ugyanis a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása után mindenhol egyszerre indulhatna újra az idegenforgalom, és elkerülhetővé válna a turistákért folytatott versengés. Az olasz diplomácia vezetője azt szorgalmazza, hogy június 15-e legyen az európai újraindulás napja. "Mivel Németország ezen a napon készül újra megnyitni határait, próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni" - fogalmazott a külügyminiszter. Közben azonban már Horvátország és Szlovénia is megnyitotta határait a turisták előtt, éjféltől pedig Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat - ezek az országok azonban egyelőre csak egymás állampolgárai számára.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus határok, koronavírus utazás, koronavírus nyaralás, koronavírus nyár, koronavírus turizmus
Már akár nyár elejétől utazhatunk Európán belül. Fotó: Getty Images

Egységes nyitásra lenne szükség

Az olaszok egyébként épp azt szeretnék elkerülni, hogy az EU tagországai között a turisták olyan kétirányú folyosókon mozogjanak, amelyek más országokat kizárnak. Az olasz külügyminiszter elmondása szerint osztrák kollegájától, Alexander Schallenbergtől már ígéretet kapott arra, hogy Ausztria átengedi majd Olaszország felé a német turistákat - ez azért is fontos, mert tavaly a németek tették ki az Olaszországba utazók több mint 27 százalékát. Bár a koronavírus-járvány miatt idén valószínűleg kevesebben kelnek majd útra, az olaszok továbbra is nagyon bíznak a turistákban. Az északkeleti Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia például korábban úgy nyilatkozott a témáról, hogy az osztrák és német törzsközönség érkezése nélkül az idei nyári szezon megsemmisül a régióban.

A legtöbben belföldön nyaralnak idén

Az olasz külügyminiszter kiemelte, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a turisták minőségi vendéglátásban részesüljenek és biztonságban érezzék magukat a koronavírus-járvány által erősen sújtott országban. Az olaszoknak azonban azt javasolta Luigi Di Maio, hogy ők idén nyáron inkább belföldi úticélokat válasszanak, így is támogatva a helyi idegenforgalmat.

Hasonló javaslatot tett Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök is: ő konkrétan óva intette honfitársait a külföldi nyaralástól. Ennek hátterében azonban nem feltétlenül a helyi vendéglátó szektor támogatása áll, sokkal inkább az, hogy ne hurcolhassák be újra az új kórokozót. "Emlékszünk rá, hogy a fertőzést külföldről hurcolták be, ezért célszerűnek tartjuk a külföldi turistautaktól való tartózkodást" - fogalmazott. A koronavírus-járvány egyébként a magyarok utazási terveit is felülírta. Úgy tűnik, idén nyáron csak kevesen vállalják be a külföldi utazásokat, és inkább vidékre utaznának a magyarok a tengerpartok helyett.

Május végén újranyílik a horvát határ a magyarok előtt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)