Koronavírus: Egyre több a halálos áldozat

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma.

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. Vasárnap estig 80-an haltak bele a betegségbe és 461-en kerültek válságos állapotba. Eddig 14 országban összesen 2794 fertőzöttet regisztráltak, emellett már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma. A koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében Kínában három nappal - egészen vasárnapig - meghosszabbították a holdújévi szünetet.

koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, fertőző betegségek, halálesetek, fertőzöttek, járvány,
Ijesztő ütemben terjed az új vírus. Fotó: iStock

Egészségügyi készültség és határzár

A koronavírus okozta járvány terjedése miatt Dél-Korea eggyel magasabb szintre emelte az egészségügyi készültség szintjét, ugyanis már a negyedik megbetegedést regisztrálták az országban. A narancsszínű fokozat bevezetése a betegség korlátozott mértékű terjedését jelenti. A narancssárga fölött még két fokozat létezik az országban. A dél-koreai hatóságok száz katonaorvost, ápolót és katonát is mozgósítottak, hogy létesítsenek 21 ellenőrző pontot országszerte - a kikötőkben és a reptereken -, valamint segédkezzenek a lázmérésekben és más, a karantén kialakításával kapcsolatos tevékenységben.

Európában is megjelent az új koronavírus - kattintson a részletekért!

A járvány miatt Mongóliában egy hétre bezárták az óvodákat, az iskolákat és az egyetemeket, továbbá lezárták a Kínával szomszédos határátkelőhelyeket is. Az országban egyelőre nem számoltak be megbetegedésről, ám 31 mongol diák tanul a kínai Vuhanban, ahol először jelent meg az újfajta koronavírus. Őket a napokban a kínai hatóságokkal együttműködve menekítik ki az országból.

Franciaországban és Amerikában is aggódnak

A francia kormány közölte, hogy a hét közepén közvetlen légi úton hazaszállítja a Vuhanban rekedt francia állampolgárokat. A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelete alatt történik. A hazatérőknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk. A francia külügyminisztérium szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Közben az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést is, amelyet a koronavírus okozott. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, és járványra sem kell készülni. Jelenleg 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső