Koronavírus: Egyre több a halálos áldozat

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma.

Ahogy korábban megírtuk, egy eddig ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az előzetes vizsgálatok szerint az új koronavírus egy vuhani halpiacon bukkanhatott fel először. A piacot azóta beszüntették, területét pedig fertőtlenítették. Vasárnap estig 80-an haltak bele a betegségbe és 461-en kerültek válságos állapotba. Eddig 14 országban összesen 2794 fertőzöttet regisztráltak, emellett már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma. A koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében Kínában három nappal - egészen vasárnapig - meghosszabbították a holdújévi szünetet.

koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, fertőző betegségek, halálesetek, fertőzöttek, járvány,
Ijesztő ütemben terjed az új vírus. Fotó: iStock

Egészségügyi készültség és határzár

A koronavírus okozta járvány terjedése miatt Dél-Korea eggyel magasabb szintre emelte az egészségügyi készültség szintjét, ugyanis már a negyedik megbetegedést regisztrálták az országban. A narancsszínű fokozat bevezetése a betegség korlátozott mértékű terjedését jelenti. A narancssárga fölött még két fokozat létezik az országban. A dél-koreai hatóságok száz katonaorvost, ápolót és katonát is mozgósítottak, hogy létesítsenek 21 ellenőrző pontot országszerte - a kikötőkben és a reptereken -, valamint segédkezzenek a lázmérésekben és más, a karantén kialakításával kapcsolatos tevékenységben.

Európában is megjelent az új koronavírus - kattintson a részletekért!

A járvány miatt Mongóliában egy hétre bezárták az óvodákat, az iskolákat és az egyetemeket, továbbá lezárták a Kínával szomszédos határátkelőhelyeket is. Az országban egyelőre nem számoltak be megbetegedésről, ám 31 mongol diák tanul a kínai Vuhanban, ahol először jelent meg az újfajta koronavírus. Őket a napokban a kínai hatóságokkal együttműködve menekítik ki az országból.

Franciaországban és Amerikában is aggódnak

A francia kormány közölte, hogy a hét közepén közvetlen légi úton hazaszállítja a Vuhanban rekedt francia állampolgárokat. A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelete alatt történik. A hazatérőknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk. A francia külügyminisztérium szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Közben az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést is, amelyet a koronavírus okozott. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, és járványra sem kell készülni. Jelenleg 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)